ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Piotr student: Zbadać ekstrema funkcji z=f(x,y)=x4+y4−4axy
8 lip 13:02
Basia:
to trzeba zrobić niemal identycznie jak poprzednie
spróbuj sam, inaczej się nie nauczysz
pisz tu krok po kroku
najpierw oblicz f'x i f'y i podaj wyniki
8 lip 13:12
Piotr student: f(x,y)=x
4+y
4−4axy
f'x=4x
3−4ay
f'y=4y
3−4ax
f'x=0
f'y=0
| ⎧ | 4x3−4ay=0/:4 | |
| ⎩ | 4y3−4ax=0/:4 |
|
8 lip 13:21
8 lip 13:24
Basia:
dobrze
czyli masz
x3 − ay =0
y3 − ax = 0
ay = x3
no i teraz musisz rozważyć te dwa przypadki:
1. a=0 (bo wtedy nie możesz dzielić przez a)
2. a≠0 (wtedy dzielisz przez a, i podstawiasz do drugiego równania)
rozważ najpierw przypadek 1 czyli a=0
zauważ, że w tym przypadku
f(x,y) = x4+y4
f'x = 4x3
f'y = 4y3
4x3=0
4y3=0
x=0 i y=0
P(0,0)
policz teraz f"xx itd. W(x,y)
8 lip 13:28
Piotr student: a czego jest ay=x3
8 lip 13:32
Basia:
x3 − ay = 0 /+ay
x3 = ay
ay = x3
8 lip 13:36
Piotr student: x3=0
y3=0
8 lip 13:49
Basia: dobrze i co dalej ?
8 lip 13:50
Piotr student: x3−ay=0 przenoszę na drugą stronę dlatego będzie +ay dobrze myśle Basiu
8 lip 13:54
Piotr student: tu nie dziele prawda
8 lip 13:54
Basia: dobrze myślisz, ale najpierw dokończ ten przypadek gdy a=0
masz układ
x3=0
y3=0
i co dalej
8 lip 13:58
Piotr student: f'x=4x3−4ay
f'y=4y3−4ax
f''xx=(4x3)−(4ay)'=12x
f''yy=(4y3)'−(4ax)'=12y
8 lip 14:04
Piotr student: f''xy=−4*0=0 bo za a podstawiam 0
8 lip 14:08
Piotr student: f''yx=−4*0*1bo to pochodna z x to jeden
f''yx=0
8 lip 14:10
Basia:
f"xy = f"yx = 0
dobrze
W(x,y) = 12x*12*y − 0*0 = 144xy
W(0,0) = 144*0*0 = 0 i nie da się rozstrzygnąć czy tu jest ekstremum
8 lip 14:11
Piotr student: już chyba nic nie trzeba liczyć
8 lip 14:16
Basia:
teraz przypadek gdy a≠0
mieliśmy
f'
x = 4x
3 − 4ay
f'
y = 4y
3 − 4ax
4x
3 − 4ay = 0 /:4
4y
3 − 4ax = 0 /:4
x
3 − ay = 0 /+ay
y
3 − ax = 0
x
3 = ay
ay = x
3 /:a
podstawiamy do (2)
x
6 − a
4x = 0
x(x
5 − a
4) = 0
x = 0 lub x
5−a
4 = 0
x
5 = a
4
x =
5√a4 = a
4/5
mamy punkt P(0,0)
| | (a4/5)3 | | a12/5 | |
x = a4/5 ⇒ y = |
| = |
| = a7/5 |
| | a | | a | |
czyli mogą być ekstrema w każdym z punktów
Q(a
4/5, a
7/5)
policz drugie pochodne i spróbuj dokończyć
8 lip 14:20
Basia:
oj błąd (x
3)
3 = x
9
x
9 − a
4x = 0
x(x
8−a
4)=0
x = 0 lub x
8 − a
4 = 0
(x
4−a
2)(x
4+a
2)=0
x
4+a
2 nie może =0
x
4−a
2=0
(x
2−a)(x
2+a) = 0
x
2 = a co jest możliwe tylko dla a>0
x =
√a lub x= −
√a
lub
x
2 = −a co jest możliwe tylko dla a<0
x = p{−a) lub x = −
√−a
8 lip 14:26
Basia:
jeszcze trochę policzę:
P(0,0)
dla a>0
| | (√a)3 | | a√a | |
x = √a ⇒ y = |
| = |
| = √a |
| | a | | a | |
czyli może być każdy z punktów
Q(
√a,
√a)
| | (−√a)3 | | −a√a | |
x= −√a ⇒ y = |
| = |
| = −√a |
| | a | | a | |
czyli może być każdy z punktów
R(−
√a, −
√a)
dla a<0
| | (√−a)3 | | −a√−a | |
x = √−a ⇒ y = |
| = |
| = −√−a |
| | a | | a | |
czyli może być każdy z punktów
S(
√−a, −
√−a)
| | (−√−a)3 | | a√−a | |
x = −√−a ⇒ y = |
| = |
| = √−a |
| | a | | a | |
czyli może być każdy z punktów
T(−
√−a,
√−a)
teraz liczymy drugie pochodne, W(x,y) i obliczamy jego wartość w punktach P,Q,R,S,T
no i jeśli trzeba wartość f"
xx w tych punktach i wyciągamy wnioski
spróbuj dokończyć
8 lip 14:35