Obliczanie...
Adaśko: Witam, mam problem z pewnym zadankiem:
W miejscu x jest pewna pozycja: 0,0165848, a w miejscu y ta pozycja jest równa: −1489,4195.
Jak obliczyć aby różnicę lub iloraz ewentualnie co innego aby jednym
dzieleniem/odejmowaniem/dodawaniem/mnożeniem obliczyć inną pozycję z miejsca x znając pozycję
z miejsca y.
a) w miejscu y pozycja wynosi −1675,5616, oblicz pozycję w miejscu x.
Proszę o pomoc oraz wytłumaczenie. Bardzo mi jest to potrzebne − siedzę nad tym drugi dzień.
8 lip 11:42
ok: skoro x
1 = 0,0165848 a y
1 = −1489,4195
układamy proporcje
x
1 − y
1
x
2 − y
2
mnożymy na krzyż

−1489,4195 − 0,0165848
−1675,5616 − x
| | 0,0165848 * (−1675,5616) | |
x = |
| = 0,018657506514235915401940151851107 |
| | −1489,4195 | |
8 lip 15:16