Ciąg (an) określony jest wzorem an=4n−13
vladimirovna: Ciąg (an) określony jest wzorem an=4n−13. Znajdź wszystkie liczby naturalne k, takie, że
wyrazy ak, ak+1, ak+2 są liczbami pierwszymi.
obliczyłam sobie 7 początkowych wyrazów, i owszem są tam 3 kolejne liczby pierwsze, ale cóż z
tego...
We wskazówkach było napisane, aby udowodnić, że 1 z 3 kolejnych wyrazów ciągu musi być
podzielny przez 3.
Nie wiem, czy można tak uodwodnić, ale ja to zrobiłam tak:
3 / ak ⋁ 3 /ak+r ⋁ 3/{ak+2r) ⇔ 3/ak+ak+r+ak+2r ⇔ (3ak+3r)/3 ⇔ ak+r
Ale nie wiem po co mi to i nie iwem jak to ugryźć.
8 lip 08:40
Basia:
an jest ciągiem arytmetycznym r=4
an=k
an+1 = k+4
an+2 = k+8
mamy trzy możliwości:
1. k jest podzielne przez 3 ⇒ an|3 co kończy dowód
2. k daje przy dzieleniu przez 3 resztę 1
k = 3*m+1
wtedy
an+1=3m+1+4 = 3m+5
an+2 = 3m+1+8 = 3m+9= 3(m+3) |3
3. k daje przy dzieleniu przez 3 resztę 2
k = 3*m+2
wtedy
an+1=3m+1+2 = 3m+3 = 3(m+1) |3
skoro jeden z trzech kolejnych wyrazów ciągu musi być podzielny przez 3 i ma być liczbą
pierwszą to musi być po prostu równy 3 (jedyną liczbą pierwszą podzielną przez 3 jest 3)
stąd:
4n−13=3
4n = 16
n = 4
mogą to więc być trójki wyrazów:
a2, a3, a4
lub
a3, a4, a5
lub
a4, a5, a6
(ale nie wszystkie muszą)
policz a2, a3, a4=3, a5, a6
i wybierz odpowiednie trójki
8 lip 11:09
vladimirovna: Dziękuję bardzo Basiu!
8 lip 12:02
stefan: Może mi ktoś wytłumaczyc to, bo jakoś ie bardzo rozumiem
14 lip 16:10
Jack:
Wystarczy udowodnić że iloczyn każdych trzech kolejnych liczb z ciągu an=4n−13 jest podzielny
przez 3 (znajduje się wśród każdej trójki jakaś krotność liczby 3). Można dojść do tego z
obserwacji, jednak dowód jest konieczny.
Wobec tego
an*an+1*aa+2=(4n−13)(4n−9)(4n−5)
Teraz podstawiasz liczbę n=3k, n=3k+1, n=3k+2 i pokazujesz że za każdym razem iloczyn będzie
podzielny przez 3. To oznacza, że jedyną trójkę MOŻE (ale nie musi, trzeba będzie to
sprawdzić) być taka trójka, w której siedzi liczba 3 (ona sama jest podzielna przez 3, ale
jest liczbą pierwszą).
dla n=4,5,6 mamy: a4=3, a5=7, a6=11. Jednak może być tak, że a4 kończy pewien ciąg 3
kolejnych liczb pierwszych, a więc sprawdzamy jeszcze a2, a3 − lecz widać, że dla n=2
otrzymujemy wyrazy ujemne więc ta możliwość odpada (liczb pierwsza to taka liczba naturalna,
która.... − a wiec skoro naturalna to dodatnia/nieujemna).
14 lip 20:35