Rozwiąż równanie
Xitre: −22 + x + 1 = 0
Zrobiłam to następująco:
1 − 4 * (−2) * 1 = 0
1 − 8 = − 7
no i to − 7 jest moją deltą. Chyba jestem mało kumata, bo nie wiem co zrobić w takim przypadku,
jak wyciągnąć pierwiastek?
wiec w następnym wzorze podłożyłam −1 − √7 przez 4, to jest dobrze? W takim razie jeszcze
bardziej jestem niekumata, bo nie dostrzegam jak uzyskać z tego wynik. Pozdrawiam
7 lip 20:53
Jack:
−x2 + x + 1 = 0 ?
7 lip 20:54
ziomek:
Δ = b2 − 4ac
Δ = 12 − 4*(−2)*1 =1 + 8 = 9
7 lip 21:12
ziomek: dwa minusy dają plus
7 lip 21:12
eMKey: po pierwsze ... jesli masz rownanie ... (−2)2 + x + 1 = 0 to nie ma wielkiego problemu bo to
jest rownanie ... pierwszego stopnia ... wiec nie stosujemy delty ...
jak juz .. to niewiadome na jedna ... pozostala reszta na druga strone ...
wiec wyjdzie nam rownanie x = −(−2)2 − 1
no i teraz wedlug praw dzialan ... potegujemy ... odejmujemy i wychodzi wynik x = − 5
chyba ze w przykladnie potega nie jest w nawaisie ... czyli wyglada tak jak napisalas ...
− 22 + x + 1 = 0
to rozwiazujety tak samo ale bedzie inny wynik mianowicie
x = 22 − 1 = 3 wiec ruznica jest duza jak widzisz ... ; ]
8 lip 00:50