wykaż że
ziomek: Podpowie ktoś jak się zabrać za to zadanie.
Mile widziane wskazówki , nie koniecznie rozwiązanie samego zadania z wytłumaczeniem dlaczego
tak

.
| | a1 | | a2 | | an | |
wykaż,że jeżeli |
| = |
| =.....= |
| i b1+b2+...+bn≠0 , |
| | b1 | | b2 | | bn | |
| | a1+a2+...+an | | a1 | |
to |
| = |
| |
| | b1+b2+...+bn | | b1 | |
7 lip 20:21
Jack:
| | a1 | |
przyjmij np. k= |
| , wyznacz z tego "k" a potem postaw do licznika pod każde a i...  I |
| | b1 | |
zobacz co wyjdzie
7 lip 20:30
ziomek: Ok dzięki.Zrobiłem jak mówiłeś i wyszło mi zgodnie z odpowiedzią w książce
7 lip 20:38
Jack:
7 lip 20:41
ancymon: a można to było zrobić tak?
a
n=a
1 b
n=b
1
| a1+a2+...+an | | n an | | an | | a1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| b1+b2+...bn | | n bn | | bn | | b1 | |
8 lip 01:06
Basia:
nie bo ani a
n ≠ a
1 ani b
n ≠ b
1
to może być np. tak
| 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | n | |
| = |
| = |
| = |
| =......................= |
| |
| 2 | | 4 | | 6 | | 8 | | 2n | |
albo
| 1 | | 3 | | 9 | | 3n−1 | |
| = |
| = |
| =.........= |
| |
| 3 | | 9 | | 27 | | 3n | |
albo jeszcze zupełnie inaczej
8 lip 11:52
8 lip 15:46
Basia:
sposób, który zaproponował Jack wydaje mi się znacznie prostszy
8 lip 15:54
ziomek: też tak zrobiłem jak zasugerował Jack.
8 lip 16:22