pierwiastki równania
Patryk: x3−3x2−2x+9
7 lip 19:39
Andrzej: to równanie ma tylko jeden bardzo "brzydki" pierwiastek rzeczywisty i dwa pierwiastki zespolone
− równie ohydnej postaci. Na pewno nie jest na poziomie szkoły średniej, ani nawet akademickim
− zerowa wartość edukacyjna − może coś źle wpisałeś ?
Jeśli jednak to naprawdę takie równanie, to oczywiście da się rozwiązać, trzeba zastosować
wzory Cardano − można je łatwo znaleźć w necie.
8 lip 11:36
Patryk: to rónanie mam w zadaniu w którym trzeba znalezsc puntky wspólne tego wykresu równania i
prostej y=2x−3
8 lip 18:40
Jack:
Przyrównaj więc obie funkcje do siebie i dopiero wtedy rozwiąż.
8 lip 18:44
Patryk: aha dzięki
8 lip 18:50
Patryk: obliczyłem ale mam tylko same x y , a na osi potrzebne jeszcze y i 3, 2,−2
8 lip 18:53
ICSP: skoro wyszło ci że x = −2 v x = 2 v x = 3 i wiesz że te trzy punkty należą do wykresów funkcji
y = 2x−3 oraz y = x3 − 3x2 − 2x + 9 wystarczy podstawić za x liczby i wyliczyć y np.
dla x = 2
y = 2x − 3
y = 2*2− 3
y = 1
P(2;1) i tak samo zrobić z innymi x
8 lip 18:56
Patryk: twój wynik zgadza się z odpowiedziami w podręczniku ,dzięki
8 lip 18:58