proste równanie jakie sa pierwiastki ?
Patryk: x3−3x2−2x+9
7 lip 19:37
7 lip 20:32
Pepsi2092: Pierwiastków to równanie na mój łeb nie ma, wymiernych oczywiście. Jeśli źle pisze to niech
ktoś mnie poprawi, ale wg mnie to pierwiastków powinno się szukać pośród liczb:
1,−1,13,−13,19,−19, a żadna liczba nie jest, więc nie ma liczb wymiernych
które spełniają to równanie.
8 lip 09:17
ziomek:
pod linkiem Jacka masz rozwiązanie x ≈ −1,63
8 lip 10:13
8 lip 11:12
Basia:
(y+1)
3 − 3(y+1)
2 − 2(y+1)+9 =0
y
3+3y
2+3y+1−3(y
2+2y+1)−2y−2+9=0
y
3+3y
2+3y+1 − 3y
2−6y−3−2y+7=0
y
3−5y+8 = 0
no i teraz można zastosować wzory Cardano
8 lip 11:21
Basia: poprawka:
y3−5y+5 = 0
8 lip 11:30
Basia:
można, jeśli ktoś woli, sprowadzić to równanie do postaci równania kwadratowego
(z+
53z)
3 − 5(z+
53z) + 5 = 0
| | 5 | | 25 | | 125 | | 25 | |
z3 + 3z2* |
| + 3z* |
| + |
| − 5z − |
| + 5 = 0 |
| | 3z | | 9z2 | | 27z3 | | 3z | |
| | 25 | | 125 | | 25 | |
z3 + 5z + |
| + |
| − 5z − |
| + 5 = 0 |
| | 3z | | 27z3 | | 3z | |
| | 125 | |
z3 + |
| + 5 = 0 /*27z3 |
| | 27z3 | |
27z
6 + 125 + 135z
3 = 0
t = z
3
27t
2+135t+125 = 0
Δ= 135
2 − 4*27*125 = (3*45)
2 − 27*500 = (3*3*15)
2 − 27*500 =
3
4*15
2 − 3
3*500 = 3
3(3*15
2−500) = 27(675−500) = 27*175 = 9*3*5*35 = 9*3*5*5*7 =
9*25*21
√Δ = 3*5*
√21
| | 135−15√21 | | 3(43−5√21) | | 43−5√21 | |
t1 = |
| = |
| = |
| |
| | 2*27 | | 2*27 | | 18 | |
i teraz wrócić do x (krok po kroku)
koszmarne rachunki to są, ale jak widać wykonalne
8 lip 11:43
Vax: Basia dane równanie kwadratowe można szybciej otrzymać podstawiając y=u+v i sprowadzając
dane równanie do postaci wzorów Viete'a.
8 lip 13:55
Pepsi2092: ale to jest proste równanie, więc gościu pewnie jeszcze w liceum siedzi

Zresztą niech sam się
wypowie bo szkoda naszego zachodu

Wy mu wypiszecie rozwiązania metodami o których on w
życiu nie słyszał i może nie usłyszy, a tu może trzeba dać prosta odp że nie ma liczby
wymiernej która spełnia to równanie

Pzdr
8 lip 17:36
Patryk: wzory Cardano, i Viete'a. ale to jest tylko równanie wielomianowe
8 lip 17:37
Patryk: pepsi masz racje
8 lip 19:07