PROblem
TOmek: Dane są wektory u=[−3,−2] i w =[−1,4]. Oblicz współrzędne wektora v, jeśli
e) v=2(u−3w)−u
Gdyby któs mógł tak po kolei pokazać. (wynik to: [3,−26])
7 lip 18:42
Basia:
3w = [3*(−1), 3*4] = [−3, 12]
u − 3w = [−3−(−3), −2−12] = [0, −14]
2(u−3w) = [2*0, 2*(−14)] = [0, −28]
2(u−3w) − u = [0−(−3), −28−(−2)] = [3, −26]
7 lip 18:47
Basia:
krócej będzie tak:
v1 = 2u1−6w1−u1 = u1−6w1 = −3−6(−1) = −3+6 = 3
v1 = 2u2−6w2−u2 = u2−6w2 = −2−6*4 = −2−24 = −26
7 lip 18:49
TOmek: dziekuje
7 lip 18:50
rumpek: TOmek skończyłeś już zadania z parametrami

?
7 lip 19:03
TOmek: tak, teraz zaczynam trudniejsze zadania z geomatrii analitycznej
7 lip 19:16