Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Piotr student: Zbadać ekstrema funkcji z=f(x,y):
f(x,y)=x3+y3−3axy mam problem z tym zadaniem
7 lip 16:36
Piotr student: f'x=3x2+−3ay
7 lip 16:52
Piotr student: nie wiem jak wyliczyc pochodną z −3axy
7 lip 17:00
Piotr student: proszę
7 lip 17:02
Basia:
f'
x = 3x
2−3ay
f'
y = 3y
2−3ax
3x
2 − 3ay=0 /:3
3y
2 − 3ax=0 /:3
x
2 − ay =0
y
2 − ax =0
dwa przypadki:
1. a=0
x
2=0
y
2=0
x=0
y=0
P(0,0)
f(x,y) = x
3+y
3
f'
x = 3x
2
f'
y = 3y
2
dalej już będzie łatwo, spróbuj dokończyć
2. a≠0
ay = x
2
x=0 ⇒ y=0 czyli A(0,0)
lub
x
3 = a
3
| | a2 | |
x=a ⇒ y= |
| =a czyli B(a,a) |
| | a | |
potrafisz już dalej policzyć ?
7 lip 17:04
Piotr student: Basiu skąd się wziło a=0 bo tego nie rozumiem
7 lip 19:40
Piotr student:
7 lip 19:41
Piotr student:
7 lip 19:49
Basia:
ay = x2
rozważam dwa przypadki
1. nie mogę dzielić przez a ⇔ a=0
2. mogę dzielić przez a ⇔ a≠0
7 lip 23:36
Piotr student: mam pytanie f'x=3x2 po tym liczę f''xx, f''yy, f''xy, f''yx
f'y=3y2
8 lip 11:48
Piotr student: Basiu proszę
8 lip 11:52
Basia:
dla a=0
f(x,y) = x3+y3
f'x = 3x2
f'y = 3y2
P(0,0)
f"xx = 6x
f"xy = 0
f"yx = 0
f"yy = 6y
W(x,y) = 36xy − 0 = 36xy
W(0,0) = 0
i nie da się rozstrzygnąć czy jest w tym punkcie ekstremum
8 lip 11:57
Basia:
dla a≠0
f'x = 3x2 − 3ay
f'y = 3y2 − 3ax
f"xx = 6x
f"xy = −3a
f"yx = −3a
f"yy = 6y
W(x,y) = 36xy − 9a2
A(0,0)
W(0,0) = −9a2 < 0 nie ma ekstremum
B(a,a)
W(a,a) = 36a2−9a2 = 17a2 > 0 jest ekstremumx
f"x,x(a,a) = 6a
czyli w każdym punkcie B(a,a) gdzie a<0 masz maksimum,
a w każdym punkcie B(a,a) gdzie a>0 masz minimum
8 lip 12:03
Piotr student: czego tu jest f''xx(a,a)=6a moge prosić o wyłumaczenie
8 lip 12:57
Piotr student: proszę Basiu
8 lip 12:57
Basia:
f"xx(x,y) = 6x
f"xx(a,a) = 6a
bo za x podstawisz a, a za y nic nie podstawiasz, bo go tam nie ma
8 lip 13:10