matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc - całka
Ania:
x
3
Proszę o pomoc w rozwiązaniu całki. Wcześniej źle ją zapisałam ∫
4
x
2
7 lip 13:21
Godzio:
− x
2
= t
1
− 2xdx = dt ⇒ − xdx =
dt
2
x
3
∫
dx = ∫− x
2
* (− x) * 4
−x
2
dx = ∫t * 4
t
dt = [ i przez części ] =
4
x
2
4
t
= ∫t * (
)'dt = ...
ln4
7 lip 14:23