Prośba o rozwiazanie. Znajdz pochodne funkcji.
Piotrek: y=4arctgx−
15x
10
y=
3x3−4*3
x
y=2
√x+2sinx+5x−14
y= 5x
5*lnx−x
5
y= cos(sinx)
y= (lnx+x
2)
4
7 lip 12:04
Piotrek: Oki, trochę poczytałem i sam spróbowałem rozwiązać tylko teraz prośba o sprawdzenie czy dobrze
to zrobiłem:
a) y=4arctgx−
15x
10=4*
1x2+1−
15*10x
9=
4x2+1−2x
9
b) y=
3x3−4*3
x=
−9x4−12
x
c) y=2
√x+2sinx+5x−14=2(
√x)'+2(sinx)'+(5x)'−(14)'=2
12√x+2cosx+5−0=
√x+2cosx+5
d) y=5x
5*lnx−x
5=5*5x
4*
1x−5x
4=25x
4*
1x−5x
4
e) y=
√x+exsinx
y'=
(√x+ex)'(sinx)−(√x+ex)(sinx)'(sinx)2
| | (12√x+ex)(sinx) − (√x+ex)(cosx) | |
y'= |
| |
| | (sinx)2 | |
| | 12√xsinx+exsinx−√xcosx+excosx | |
y'= |
| |
| | (sinx)2 | |
f) y= cos(sinx)= [cos(sinx)]'=(cosy)'*(y)'=−sin(sinx)*cosx
y'=(sinx)'=cosx
11 lip 13:21
Basia:
zasadniczo dobrze tylko w zapisach strasznie namieszałeś
nie można pisać
| | 1 | |
y = arctgx = |
| bo to nieprawda |
| | 1+x2 | |
to samo dotyczy zapisu pozostałych (z wyjątkiem (e), tu zapis jest poprawny)
11 lip 22:08
Piotrek: Wielkie Dzięki za sprawdzenie.
Tak tak co do zapisu to wiem ze źle, na skróty pisałem. Czyli poza błędnymi zapisami wyniki są
oki
12 lip 16:56
Basia:
tak, wydaje mi się, że wszystko jest dobrze policzone, sama nie liczyłam, ale prześledziłam
Twoje obliczenia i żadnego błędu nie zauważyłam
12 lip 17:00
Piotrek: Dziękuję bardzo

Wiesz może jak "ugryźć" ostatni przykład.
12 lip 17:45
Basia:
y = (lnx + x
2)
4
y' = 4(lnx + x
2)
3*(lnx + x
2)' = 4(lnx + x
2)
3*(
1x + 2x) =
| | 1+2x2 | | 4(1+2x2) | |
4(lnx + x2)3* |
| = |
| *(lnx + x2)3 |
| | x | | x | |
założyłam, że to x
2 w nawiasie jest poza logarytmem
inaczej by ta pochodna wyglądała gdyby to było
y = [ln(x+x
2)]
4
12 lip 18:01
Piotrek: To x
2 jest tak jak założyłaś.
Jeszcze raz Dziękuję i pozdrawiam
12 lip 18:31
ala: log x=√3
9 wrz 19:19
ala: log x=−0,5
9 wrz 19:20