Oblicz granicę ciągu
hulk12: Wiedząc że: lim an=∞ to lim (1+α/an)an=eα
n→∞ n→∞
oblicz:
bn=(n−a/n+b)c−n gdzie a=4,b=8 a c=2
7 lip 11:16
Basia:
czy to ma być
bo tak jak napisałeś to sensu nie ma; a napisałeś tak
7 lip 16:13
hulk12: tak. Masz rację, Pierwszy raz to robiłem. Wybacz.
9 lip 16:50
hulk12: pomoze ktos? Nie dlugo egzamin a ten przyklad(poprawnie napisany przez Basie) jest dla mnie
zbyt skomplikowany:(
10 lip 09:17
Basia:
| | b−a | |
[ 1+ |
| )n−b+b−c ]−1 = |
| | n−b | |
| | b−a | | b−a | |
[ 1+ |
| )n−b*(1+ |
| )b−c ]−1 → |
| | n−b | | n−b | |
(bo α=b−a, a
n = n−b→+
∞)
[ e
b−a*1
b−c]
−1 = [ e
b−a ]
−1 = e
−(b−a) = e
a−b
10 lip 22:28