matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz ekstrema lokalne funkcji
kasia1715:
Oblicz ekstrema lokalne funkcji
x
4
+
dla x∊R
4
x
7 lip 09:16
ziomek:
x
4
f(x) =
+
x≠0
4
x
1
4
f'(x) =
−
4
x
2
1
4
f'(x) = 0 ⇔
−
= 0
4
x
2
x= 4 i x = −4 f(4) = 2 f(−4) = −2
7 lip 10:14
kasia1715:
dziękuję
7 lip 11:26