Zbadaj monoronicznosc ciągu
vladimirovna: Dany jest ciąg o wzorze ogólnym an=(2n+1)/2 − [1+3+5+...+(2n−1)]/(n+1).
zbadaj monotoniczność tego ciągu.
Co udało mi się zrobić:
obliczyłam ilość wyrazów drugiej części ciągu, tj. n−1
i zapisałam powyższy ciąg w postaci an=(n2−n+2)/(n+1)
natomiast an+1 =(n2+n+2)/(n+2)
różnica: (n2+3n−2)/(n+1)(n+2)
Czy mógłby mi ktoś sprawdzić? Byłabym wdzięczna. No i oczywiście określić, na jakiej podstawie
mam to stwierdzić. Coś mi się nie wydaje, że do tego momentu zrobiłam to poprawnie.
7 lip 08:33
krystek: Przedstaw różnice w postaci (n+1)2(n+2)2 i masz odpowiedź ,że ciąg jest rosnący.
(Pierwszy nawias−rożłóż na czynniki.)
Samych obliczeń nie sprawdzałem.
7 lip 09:30
vladimirovna: Jeszcze raz zrobiłam to zadanie i zauważyłam mały, choć znaczący błąd na początku mojego
rozwiązania, a mianowicie jest n wyrazów w ciągu, co zmienia całkowicie postać rzeczy.
Różnica po wprowadzeniu poprawki wyniosła −1/(n+1)(n+2)
Mianownik jest zawsze dodatni, gdyż n≠−1 ⋀ n≠−2
Dla n≤−3 mianownik przyjmuje wartości dodatnie, no i dla liczb dodatnich rownież
Chyba jest dobrze <?>
7 lip 11:39
ziomek: Napisz w jaki sposób policzyłaś ilość wyrazów drugiej części ciągu.
7 lip 11:44
vladimirovna: an= a1+(x−1)r
skorzystałam z tego wzoru
następnie
an=1+2x+2
2x−1=2n−1
2x=2n
x=n
8 lip 08:29
ziomek:
a gdzie jest powiedziane, że to ma być ciąg arytmetyczny?
8 lip 10:31
vladimirovna: no nie ma nigdzie
8 lip 12:05
Basia:
1,3,5,....,2n−1 to n−ta suma częściowa ciągu b
n = 2n−1, arytmetycznego, w którym b
1=1 r=2
| | 1+2n−1 | | 2n2 | |
1+3+5+....+(2n−1) = |
| *n = |
| = n2 |
| | 2 | | 2 | |
| (2n+1)(n+1) − 2n2 | | 2n2+3n+1−2n2 | | 3n+1 | | 3n+1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2(n+1) | | 2(n+1) | | 2(n+1) | | 2n+2 | |
| | 3(n+1)+1 | | 3n+4 | |
an+1 = |
| = |
| |
| | 2(n+1)+2 | | 2n+4 | |
| | 3n+4 | | 3n+1 | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| | 2n+4 | | 2n+2 | |
| 3n+4 | | 3n+1 | |
| − |
| = |
| 2(n+2) | | 2(n+1) | |
| (3n+4)(n+1) − (3n+1)(n+2) | |
| = |
| 2(n+1)(n+2) | |
| 3n2+7n+4 − 3n2 − 7n − 2 | |
| = |
| 2(n+1)(n+2) | |
| 2 | | 1 | |
| = |
| > 0 dla każdego n∊N ⇒ |
| 2(n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | |
ciąg {a
n} jest rosnący
8 lip 12:17
ziomek:
a czy wzór ogólny tego ciągu jest przepisany bez błędów?
8 lip 12:28
vladimirovna: tak wzór ogólny jest przepisany poprawnie
8 lip 20:59