działania w zbiorze
Ania: W zbiorze R określamy działanie „o”. Zbadaj, czy jest ono wykonalne w tym zbiorze, czy jest
przemienne, łączne, czy ma element neutralny i odwrotny, jeżeli:
a) a o b = 2a + 2b
b) a o b = a + b − 2
c) a o b = a +2b
d) a o b = 0,5(a + b)
e) a o b = (ab):3
Prosiłbym przy okazji o wyjaśnienie tematu działań w zbiorze (to znaczy jego podstaw)
7 lip 02:22
Basia:
ad.a
a,b∊R ⇒ 2a,2b∊R ⇒2a+2b∊R wykonalne
a o b = 2a+2b = 2b+2a = b o a przemienne
(a o b) o c = 2(a o b)+2c = 2(2a+2b)+2c = 4a+4b+2c
a o (b o c) = 2a+2(b o c) = 2a+2(2b+2c) = 2a+4b+4c
4a+4b+2c = 2a+4b+4c ⇔ 2a = 2c ⇔ a=c
czyli np:
(1 o 2) o 3 ≠ 1 o (2 o 3)
nie jest łączne
a o e = e o a = a
| | a | |
a o e = 2a+2e = a ⇔ 2e = −a ⇔ e = − |
| |
| | 2 | |
dla różnych a różne byłoby również e
czyli element neutralny nie istnieje
skoro nie istnieje element neutralny nie da się w ogóle mówić o elemencie odwrotnym
pozostałe spróbuj rozwiązać sama
7 lip 18:25
Ania: Skąd bierzemy 2 przed nawiasami?
(a o b) o c = 2(a o b)+2c = 2(2a+2b)+2c = 4a+4b+2c
a o (b o c) = 2a+2(b o c) = 2a+2(2b+2c) = 2a+4b+4c
8 lip 02:29
Basia:
tak jest określone działanie
a o b = 2a+2b to znaczy 2*pierwsze + 2*drugie
(a o b) o c = 2(a o b) + 2c
8 lip 11:24