równanie rzutu prostopadłego prostej do płaszczyzny
Reynevan: Wyznacz równanie rzutu prostopadłego prostej
na płaszczyznę 4x−y+3z+1=0
Wrzucałem wcześniej, ale niepełne. Teraz są wszystkie dane
6 lip 22:11
Basia:
Schemat rozwiązania: (możliwe, że można prostszym sposobem)
1. szukamy p−tu A wspólnego prostej i płaszczyzny
4(t+1)−(−2t)+3(3t+1)+1=0
4t+4+2t+9t+3+1=0
15t = −8
t = −815
x = 715
y = 1615
z = −915
A( 715, 1615, −915 )
2. wybieramy sobie na prostej dowolny punkt B≠A np. dla t=0
B(1,0,1) i B∉do płaszczyzny
3. piszemy równanie prostej k: prostopadłej do płaszczyzny i przechodzącej przez B
4. punt wspólny pr.k i płaszczyzny to B' (rzut punktu B)
5. szukaną prostą jest prosta AB'
7 lip 04:55
AS: A jak nie ma np. gdy jest równoległa do płaszczyzny?
7 lip 11:23
Basia:
to wybierasz dwa dowolne punkty A, B z tej prostej i piszesz równania prostych prostopadłych do
płaszczyzny przechodzących przez te punkty ka i kb
punkty wspólne ka i kb z płaszczyzną to A' i B', które wyznaczają pr.A'B' będącą rzutem pr.AB
jak napisałam na początku są chyba jakieś uproszczone metody, ale ja już ich nie pamiętam
7 lip 16:17
AS: Podaję receptę na wyliczenie rzutu prostopadłego punktu na płaszczyznę
Wyznaczyć współrzędne rzutu punktu P(xo,yo,zo) na płaszczyznę daną równaniem
A*x + B* y + C*z + D = 0
Punkt
P(xo,yo,zo) P(2,3,4)
Płaszczyzna
A*x + B* y + C*z + D = 0 3x – 2y – z + 11 = 0
Napisać równanie prostej prostopadłej przez punkt P
(x – xo)/A = (y – yo)/B = (z – zo)/C = t
(x – 2)/3 = (y – 3)/(–2) = (z – 4)/(–1) = t
lub w postaci parametrycznej
x = xo + A*t , y = yo + B*t , z = zo + C*t
x = 2 + 3*t , y = 3 – 2*t , z = 4 – t
Wstawić (x,y,z) do równania płaszczyzny i obliczyć t
3*(2 + 3*t) – 2*(3 – 2*t) – (4 – t) + 11 = 0 => t = –1/2
Wyliczyć współrzędne x,y i z.
x = 2 – 3/2 = 1/2 , y = 3 + 1 = 4 , z = 4 + 1/2 = 9/2
7 lip 16:59