dziedzina i pochodna
Reynevan: | | df | |
Wyznacz dziedzinę oraz oblicz pochodną |
| funkcji: |
| | dx | |
| | ln(9−x2−y2) | |
f(x,y)= |
| |
| | ln(x2+y2−4) | |
To dalej można chyba rozpisać jako ln(9−x
2−y
2)−ln(x
2+y
2−4) ?
Z tego pochodna:
| 1 | | 1 | | −2x | | 2x | |
| *(−2x)− |
| *2x= |
| − |
| ? |
| 9−x2−y2 | | x2+y2−4 | | 9−x2−y2 | | x2+y2−4 | |
Z tego co wiem to to co jest przy ln nie może być ujemne i równe 0 więc dziedzinę obliczymy
tak:
9−x
2−y
2>0 x
2+y
2−4>0 ?
x
2+y
2>9 x
2+y
2>4
Nie wiem czy dobrze i nie wiem co dalej
6 lip 20:13
Reynevan: Próbuję dalej i nic... nie ma ktoś jakich pomysłów ? Może źle rozumuję lub coś źle rozwiązałem
?
6 lip 20:37
Jack:
po pierwsze, nie można rozpisać jako różnicę,
po drugie, pochodna tym samym jest niestety źle policzona
Licząc dziedzinę policz osobno dla mianownika kiedy jest≠0 i argument logarytmu >0. Dla
licznika kiedy argument logarytmu jest >0.
Pochodna policz ze wzoru na pochodną ilorazu i wzoru na pochodną funkcji złożonej
6 lip 21:10
Reynevan: Pochodna wychodzi mi jakaś kosmiczna i dalej nie umiem nic z nią zrobić, ale nie będę jej tu
wpisywać, za dużo roboty.
Mam pytanie co do liczenia dziedziny
x2+y2−4≠1 9−x2−y2>0
x2+y2≠5 x2+y2>9
|x+y|=√5 |x+y|>√3
Tak można ? Co dalej ? Kolega mi podpowiada, że to są promienie okręgów i muszę je narysować na
wykresie i wtedy mi wyjdzie. Gdzie te okręgi mają swoje środki ? Zresztą jak ja przeczytam z
wykresu cokolwiek skoro to są okręgi o takich dziwnych promieniach ? Nie dam rady ich
narysować dokładnie...
6 lip 21:27
Reynevan: Źle napisałem
|x+y|>3
6 lip 21:30
Jack:
dobrze podpowiada... nie można jednak tak jak zrobiłeś: nie ma prawa rozdzielności pierwiastka
względem dodawania! Gdy masz x2+y2≠5 i x2+y2>9 to musisz to interpretować jako okrąg i
zewnętrze okręgu. Jako że masz część wspólną to rysujesz okrąg o promieniu 3 na płaszczyźnie.
Skoro masz znak ">" to Twoją dziedziną będzie cała płaszczyzna BEZ koła (pierwszy okrąg
x2+y2=5 siedzi wewnątrz więc niczego nie zmienia). Pominąłeś x2+y2>4 ale to też niczego
nie zmienia (z tego samego powodu co "≠").
OKręgi mają środki w punkcie (0,0).
6 lip 21:33
Reynevan: Zauważyłem, że pominąłem x
2+y
2>4
Co do tego prawa to wiem, nie chciałem tak robić, ale kolega podpowiadał, że tak można
6 lip 21:34
Jack:
uuu − niestety nie
6 lip 21:37
Reynevan: Tam jest błąd ( kolega wyczaił

), powinno być x
2+y
2<9 czyli dziedzina to będzie to
pomiędzy kółkiem o promieniu 3, a tym o promieniu 2, wyrzucając to co znajduje się na kółku o
promieniu
√5
6 lip 21:43
Jack:
faktycznie.... zobacz, zasugerowałem się.

Czyli dziedziną będzie pierścień 4<x
2+y
2<9 bez paska x
2+y
2=5
6 lip 21:46