matematykaszkolna.pl
dziedzina i pochodna Reynevan:
 df 
Wyznacz dziedzinę oraz oblicz pochodną

funkcji:
 dx 
 ln(9−x2−y2) 
f(x,y)=

ln(x2+y2−4) 
To dalej można chyba rozpisać jako ln(9−x2−y2)−ln(x2+y2−4) ? Z tego pochodna:
1 1 −2x 2x 

*(−2x)−

*2x=

?
9−x2−y2 x2+y2−4 9−x2−y2 x2+y2−4 
Z tego co wiem to to co jest przy ln nie może być ujemne i równe 0 więc dziedzinę obliczymy tak: 9−x2−y2>0 x2+y2−4>0 ? x2+y2>9 x2+y2>4 Nie wiem czy dobrze i nie wiem co dalej
6 lip 20:13
Reynevan: Próbuję dalej i nic... nie ma ktoś jakich pomysłów ? Może źle rozumuję lub coś źle rozwiązałem ?
6 lip 20:37
Jack: po pierwsze, nie można rozpisać jako różnicę, po drugie, pochodna tym samym jest niestety źle policzona Licząc dziedzinę policz osobno dla mianownika kiedy jest≠0 i argument logarytmu >0. Dla licznika kiedy argument logarytmu jest >0. Pochodna policz ze wzoru na pochodną ilorazu i wzoru na pochodną funkcji złożonej
6 lip 21:10
Reynevan: Pochodna wychodzi mi jakaś kosmiczna i dalej nie umiem nic z nią zrobić, ale nie będę jej tu wpisywać, za dużo roboty. Mam pytanie co do liczenia dziedziny x2+y2−4≠1 9−x2−y2>0 x2+y2≠5 x2+y2>9 |x+y|=5 |x+y|>3 Tak można ? Co dalej ? Kolega mi podpowiada, że to są promienie okręgów i muszę je narysować na wykresie i wtedy mi wyjdzie. Gdzie te okręgi mają swoje środki ? Zresztą jak ja przeczytam z wykresu cokolwiek skoro to są okręgi o takich dziwnych promieniach ? Nie dam rady ich narysować dokładnie...
6 lip 21:27
Reynevan: Źle napisałem |x+y|>3
6 lip 21:30
Jack: dobrze podpowiada... nie można jednak tak jak zrobiłeś: nie ma prawa rozdzielności pierwiastka względem dodawania! Gdy masz x2+y2≠5 i x2+y2>9 to musisz to interpretować jako okrąg i zewnętrze okręgu. Jako że masz część wspólną to rysujesz okrąg o promieniu 3 na płaszczyźnie. Skoro masz znak ">" to Twoją dziedziną będzie cała płaszczyzna BEZ koła (pierwszy okrąg x2+y2=5 siedzi wewnątrz więc niczego nie zmienia). Pominąłeś x2+y2>4 ale to też niczego nie zmienia (z tego samego powodu co "≠"). OKręgi mają środki w punkcie (0,0).
6 lip 21:33
Reynevan: Zauważyłem, że pominąłem x2+y2>4 Co do tego prawa to wiem, nie chciałem tak robić, ale kolega podpowiadał, że tak można
6 lip 21:34
Jack: uuu − niestety nie emotka
6 lip 21:37
Reynevan: Tam jest błąd ( kolega wyczaił ), powinno być x2+y2<9 czyli dziedzina to będzie to pomiędzy kółkiem o promieniu 3, a tym o promieniu 2, wyrzucając to co znajduje się na kółku o promieniu 5 emotka
6 lip 21:43
Jack: faktycznie.... zobacz, zasugerowałem się. emotka Czyli dziedziną będzie pierścień 4<x2+y2<9 bez paska x2+y2=5
6 lip 21:46