| 1 | ||
z=− | ||
| 2i |
| i | ||
z = | ||
| 2 |
| i | ||
P.S. przemnóż swój ułamek przez | ![]() | |
| i |
| i | ||
Brakowało mi tego pomnożenia przez | ||
| i |
| i | ||
z= | − taki jaki wcześniej wyszedł | |
| 2 |
| 1 | ||
z= | (−√3+i) | |
| 2 |
| 1 | ||
z= | (√3+i) | |
| 2 |
Dzięki !
Bardzo dziękuję. Wiedziałem, że muszę to jakoś rozbić, ale coś mi z tym nie szło.
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html − ostatni
Bardzo dobrze że próbujesz to zrozumieć, większość ludzi co zagląda na to forum chce chyba
gotowe rozwiązanie.
najłatwiej przychodzi mi to gdy widzę rozwiązane zadanie.
Co do tego wzoru to go znam i to widzę, ale nie rozumiem do końca jak wrzuciłeś to z3 tam
(i−z)3=(i−z)(−1+2zi+z2)
Zatem mamy z3 −(i−z)(−1+2zi+z2)=0 Można to jeszcze zamienić na
z3 +(−i+z)(−1+2zi+z2)=0
Rozumiem, że to x3 rozbiłeś na z(z2) z wrzucając do (−i+z) co dało (z−i+z), ale dalej
dlaczego w (−1+2zi+z2) tak się pozmieniało to nie wiem ( poza tym, że trzeba dodać "+z2",
ale skąd to "−z2" i "+iz" niestety nie wiem)
Dziękuję bardzo
wystarczyło napisać, że a=z i b=i−z załapałbym jakie to oczywiste
Już późno, a ja od rana robię zadania ( a z takimi brakami jakie ja mam to ciężko ) więc mój
mózg już powoli przestaje pracować...
z kolorkami ładniej wygląda. Tak z ciekawości to studiujesz matematykę czy coś
innego?
Nie studiuję matematyki, ale kierunek inżynierski, więc matematykę też mam. Na szczęście ( dla
mnie, bo nie jestem w tym dobry, choć czasem to rozwiązywanie zadań nie jest takie straszne, a
jaka radość jak się uda
) kończę teraz. Jutro mam egzamin ( 2gi termin, na pierwszym się
nie udało − tylko dla tego, że nie spróbowałem jednego zadania zrobić, a jak się później
okazało dobrze rozumowałem i było ono bardzo proste... nie wiem dlaczego go nie ruszyłem
)
i mam nadzieję, że się uda
Tylko wyśpij się dobrze. Lepiej jest zrobić
mniej zadań i się dobrze wyspać niż iść na egzamin po zarwanej nocce i właśnie tą nockę
odsypiać na egzaminie. Te zadania z liczb zespolonych rozwiązałby licealista gdyby tylko
powiedziano mu że i2 = 1
W każdym bądź razie jeszcze raz powodzenia
jestem dobrej myśli
Mam zamiar niedługo iść spać, skończyłem już się uczyć. Nigdy nie byłem zwolennikiem uczenie
się całej nocy tylko właśnie porządnego wyspania się