chyba cramer ?
Reynevan: [CRAMER] Zbadaj dla jakich wartości parametru a układ równań jest oznaczony, dla jakich
nieoznaczony, a dla jakich sprzeczny
| ⎧ | x+a2y+z=−a | |
| ⎨ | x+y−az=a2 |
|
| ⎩ | y+z=1 | |
Czy tutaj muszę użyć metody Cramera ? Wiem, że metodą wyznaczników nie da rady, a to jedyna
jaka umiem...
Z tego mamy wyznacznik:
1 a
2 1 | −a
1 1 −a | a
2 ?
0 1 1 | 1
Mógłby mi ktoś pokazać na tym przykładzie jak działa metoda Cramera ? Starałem się zrozumieć to
stąd:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzory_Cramera ale kompletnie nie wiem co się tam dzieje... No i kiedy układ jest
oznaczony/nieoznaczony/sprzeczny ? Tego też nie wiem... jak widać mam spore braki w wiedzy
6 lip 17:53
Basia:
na przecież wzory Cramera to właśnie metoda wyznaczników
1−
W = 1 a
2 1
1 1 −a
0 1 1
= 1*1*1 + a
2*(−a)*0 + 1*1*1 − [ 1*1*0 + (−a)*1*1 + 1*1*a
2 ] =
1 + 1 − [ −a + a
2 ] =
−a
2 + a +2
−a
2+a+2 = 0
Δ= 1−4*(−1)*2 = 9
dla każdego a∊R\{−1,2} W≠0 ⇒ układ jest oznaczony (ma dokładnie jedno rozwiązanie)
dla a= −1 i dla a=2 W=0 ⇒ układ jest albo nieoznaczony (nieskończenie wiele rozwiązań)
albo sprzeczny (brak rozwiązania)
nieoznaczony jeżeli W
x=0 i W
y=0 i W
z=0
sprzeczny jeżeli któryś z nich jest ≠0
W
x tworzysz wstawiając w pierwszej kolumnie wyrazy wolne
W
x = −a a
2 1
a
2 1 −a
1 1 1
i liczysz wartość dla a=−1 i dla a=2
W
y tworzysz wstawiając w drugiej kolumnie wyrazy wolne
W
z tworzysz wstawiając w trzeciej kolumnie wyrazy wolne
dalej tak samo
6 lip 18:17
Reynevan: Hmm... chyba muszę sobie zrobić przerwę w takim razie ;\
6 lip 18:18
Reynevan: Basiu bardzo Ci dziękuję, ratujesz mnie dzisiaj
6 lip 18:19
Reynevan: Teraz jak na to spoglądam to faktycznie to było banalne

ja nawet nie próbowałem sądząc, że z
tego nie wyjdzie, bo pamiętam, że jest inna metoda ( i ubzdurałem sobie, że się zwie Cramera,
a to przecież oczywiście metoda wyznaczników ).
6 lip 18:23
Reynevan: Dla a=−1 wyszły mi wszystkei Wz,y,z=0, a dla a=2 Wx=5 Wy=9 Wz=−9
Czyli a=−1 nieoznaczony, a dla a=2 sprzeczny ?
Wolę się upewnić, bo fatalne błędy już popełniam i w dodatku nie radzę sobie z prostymi
obliczeniami...
6 lip 18:36
Basia:
jeżeli dobrze policzyłeś Wx, Wy i Wz to jest dobrze
8 lip 15:44