matematykaszkolna.pl
chyba cramer ? Reynevan: [CRAMER] Zbadaj dla jakich wartości parametru a układ równań jest oznaczony, dla jakich nieoznaczony, a dla jakich sprzeczny
x+a2y+z=−a  
x+y−az=a2
y+z=1 
Czy tutaj muszę użyć metody Cramera ? Wiem, że metodą wyznaczników nie da rady, a to jedyna jaka umiem... Z tego mamy wyznacznik: 1 a2 1 | −a 1 1 −a | a2 ? 0 1 1 | 1 Mógłby mi ktoś pokazać na tym przykładzie jak działa metoda Cramera ? Starałem się zrozumieć to stąd: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzory_Cramera ale kompletnie nie wiem co się tam dzieje... No i kiedy układ jest oznaczony/nieoznaczony/sprzeczny ? Tego też nie wiem... jak widać mam spore braki w wiedzy
6 lip 17:53
Basia: na przecież wzory Cramera to właśnie metoda wyznaczników 1− W = 1 a2 1 1 1 −a 0 1 1 = 1*1*1 + a2*(−a)*0 + 1*1*1 − [ 1*1*0 + (−a)*1*1 + 1*1*a2 ] = 1 + 1 − [ −a + a2 ] = −a2 + a +2 −a2+a+2 = 0 Δ= 1−4*(−1)*2 = 9
 −1−3 
a1 =

= 2
 −2 
 −1+3 
a2 =

= −1
 −2 
dla każdego a∊R\{−1,2} W≠0 ⇒ układ jest oznaczony (ma dokładnie jedno rozwiązanie) dla a= −1 i dla a=2 W=0 ⇒ układ jest albo nieoznaczony (nieskończenie wiele rozwiązań) albo sprzeczny (brak rozwiązania) nieoznaczony jeżeli Wx=0 i Wy=0 i Wz=0 sprzeczny jeżeli któryś z nich jest ≠0 Wx tworzysz wstawiając w pierwszej kolumnie wyrazy wolne Wx = −a a2 1 a2 1 −a 1 1 1 i liczysz wartość dla a=−1 i dla a=2 Wy tworzysz wstawiając w drugiej kolumnie wyrazy wolne Wz tworzysz wstawiając w trzeciej kolumnie wyrazy wolne dalej tak samo
6 lip 18:17
Reynevan: Hmm... chyba muszę sobie zrobić przerwę w takim razie ;\
6 lip 18:18
Reynevan: Basiu bardzo Ci dziękuję, ratujesz mnie dzisiaj
6 lip 18:19
Reynevan: Teraz jak na to spoglądam to faktycznie to było banalne emotka ja nawet nie próbowałem sądząc, że z tego nie wyjdzie, bo pamiętam, że jest inna metoda ( i ubzdurałem sobie, że się zwie Cramera, a to przecież oczywiście metoda wyznaczników ).
6 lip 18:23
Reynevan: Dla a=−1 wyszły mi wszystkei Wz,y,z=0, a dla a=2 Wx=5 Wy=9 Wz=−9 Czyli a=−1 nieoznaczony, a dla a=2 sprzeczny ? Wolę się upewnić, bo fatalne błędy już popełniam i w dodatku nie radzę sobie z prostymi obliczeniami...
6 lip 18:36
Basia: jeżeli dobrze policzyłeś Wx, Wy i Wz to jest dobrze
8 lip 15:44