Kolejne zadanie za które nawet nie wiem jak się zabrać :(
Reynevan: Wyznacz równanie rzutu prostopadłego prostej
na płaszczyznę. ( nie jest napisane na jaką... ?! dlatego prosiłbym o uniwersalną odpowiedź −
dla tej robisz tak, a jak dla takie to tutaj zmieniasz to i obliczasz tak jak wcześniej − taka
odpowiedź byłaby super

)
Znów nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Szukałem już sporo lecz nic nie znalazłem co by mi
pomogło. POMOCY
6 lip 16:19
AS: Coś tu nie gra,brak chyba równania płaszczyzny.
Prosta jest jedna,a płaszczyzn nieskończenie wiele i do każdej
z nich można wyznaczyć rzut prostopadły tej prostej.
6 lip 17:43
Reynevan: Można prosić choćby o wskazówki jak się za to zabrać ?
6 lip 17:43
Reynevan: Jak szukałem czegoś podobnego to znalazłem to:
http://www.matematyka.pl/240336.htm
Czyli niech będzie, że ja też mam na płaszczyznę OYZ. Chcę po prostu zrozumieć schemat
działania. Tamtego wytłumaczenia niestety nie rozumiem...
6 lip 17:44
Basia:
na płaszczyźnie OYZ x=0
stąd
t+1 = 0
t= −1
y = 2
z = −2
punkt przecięcia z płaszczyzną OYZ P(0,2,−2)
teraz szukam sobie jakiegoś innego punktu na tej prostej np. dla t=0 mam A(1,0,1)
czyli jego rzut na OYZ to A'(0,0,1)
czyli szukaną prostą wyznacza wektor PA' = [0, −2, 3]
albo piszesz klasyczne równanie prostej PA' przechodzącej przez dwa punkty płaszczyzny OYZ
"ignorując" pierwszą współrzędną
natomiast jak to będzie z płaszczyzną, która nie jest ani OXY, ani OXZ, ani OYZ niestety już
nie pamiętam
6 lip 18:05
Reynevan: Super, dziękuję bardzo

któryś raz z kolei dziś
6 lip 18:10
AS:
Idea rozwiązania jest następująca:
1. Obrać dwa różne punkty należące do prostej podanej.
2. Wykonać ich rzuty prostokątne na podaną płaszczyznę (określić współrzędne)
3. Napisać równanie prostej przechodzącej przez te rzuty.
Znaleźć rzut N punktu P(xo,yo,zo) na płaszczyznę A*x + B*y + C*z + D = 0
1. Równanie płaszczyzny A*x + B*y + C*z + D = 0 pomnożyć przez k <> 0 tak,by współczynniki
A,B,C należały do (−1,1).
2. Otrzymane równanie: A1*x + B1*y + C1*z + D1 = 0
A1,B1,C1 są cosinusami kierunkowymi
3. Napisać równanie prostej
x = xo + A1*t , y = yo + B1*t , z = zo + C1*t
4. Znalezione x,y,z wstawić do równania A*x + B*y + C*z + D = 0
5. Wyliczyć t
6. Wyliczyć x = xo + A1*t , y = yo + B1*t , z = zo + C1*t
W Twoim przykładzie
x = 1 + t , y = −2t , z = 3t + 1
Obrałem płaszczyznę: 2x − y + 2z − 3 = 0
Pierwszy punkt prostej: A(1,0,1) dla t = 0
| | 1 | | 1 | |
k = |
| = |
| |
| | √22 + (−1)2 + 22 | | 3 | |
Równanie płaszczyzny pomnożone przez k
| 2 | | 1 | | 2 | |
| x − |
| y + |
| z − 1 = 0 |
| 3 | | 3 | | 3 | |
Cosinusy kierunkowe: 2/3 , −1/3 , 2/3
Równanie prostej
x = 1 + 2/3t , y = 0 − 1/3t , z = 1 + 2/3t
Wstawiam do równania płaszczyzny danej
2*(1 + 2/3t) − (−1/3t) + 2*(1 + 2/3t) − 3 = 0 ⇒ t = −1/3
Rzut prostopadły punktu na płaszczyznę daną
x1 = xo + A1*t1 = 1 + 2/3*(−1/3) = 1 − 2/9 = 7/9
y1 = yo + B1*t = 0 − 1/3*(−1/3) = 0 + 1/9 = 1/9
z1 = zo + C1*t1 = 1 + 2/3*(−1/3) = 1 − 2/9 = 7/9
P1 = (7/9,1/9,7/9)
Podobnie postąpić z drugim punktem
6 lip 18:29