matematykaszkolna.pl
Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji Reynevan: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
 x 
f(x)=arctgx g(x)=arcctgx y=

2 
Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak rozwiązać zadania zawierające trzy funkcje. Wiem, że gdy były dwie podstawiało się do całki, ale nie wiem co mam zrobić teraz. Pomożecie rozwiązać ? emotka
6 lip 15:47
Basia: trzeba poszukać punktów wspólnych, naszkicować wykresy i ustalić granice całkowania arctgx = arcctgx tgx = ctgx
 π 
x =

4 
to proste, ale dalej zaczynają się schody, bo nie wiem jak rozwiązać równania arctgx = x2 (to ma dwa rozwiązania x=0 i jak znaleźć drugie ?) i arcctgx = x2 (to ma jedno rozwiązanie) spróbuję to mniej więcej naszkicować
6 lip 16:59
Basia: rysunek
 π 
x0 =

4 
P = 0x0 [ arctgx − x2] + x0x1 [ arcctgx − x2 ] problemem jest wyznaczenie x1, bo drugi punkt przecięcia f(x) = arctgx z prostą już nas nie obchodzi czyli trzeba rozwiązać równanie
 x 
arcctgx =

2 
nie mam pomysłu
6 lip 17:16
Reynevan: http://www.wolframalpha.com/input/?i=arcctgn%28x%29%3Dx%2F2 Wolfram powiada, że x to około 1,3 Myślisz, że mogę sobie podstawić 1,3 ?
6 lip 17:28
Basia: nie mam pojęcia, to co podaje Wolfram to tylko przybliżenie, a tu chyba powinna być dokładna wartość
6 lip 17:34
Reynevan: Teraz dopiero zauważyłem, czy przypadkiem ta czerwona linia to nie jest wykres arccos ? Arcctg wygląda inaczej jeśli dobrze pamiętam
6 lip 17:42
Basia: one mi strasznie pokraczne wyszły; powinny się ciągnąć do nieskończoności
 π π 
arctgx jest ograniczony asymptotami y = −

i y =

, rośnie i oś OY przecina w 0
 2 2 
 π 
arcctgx jest ograniczony asymptotami y=0 i y=π, maleje i oś OY przecina w

2 
6 lip 17:48
Reynevan: Hmm nikt nie ma pomysłu jak to dalej zrobić ?emotka
6 lip 22:29
AS: Przybliżony szukany punkt to: 2.3311
7 lip 18:43
Basia: oczywiście bzdurę kompletną tam napisałam x0 = 1 arctgx = arcctgx = y ⇔ tgy = ctgy = x ⇔
 π 
y =

x=1
 4 
ale równania
 x 
arcctgx =

nadal nie potrafię rozwiązać
 2 
7 lip 18:44
AS: Basiu! Pozostają metody przybliżone np. średnich arytmetycznych,reguła falsi.
7 lip 19:06
Basia: strasznie ich nie lubię, a poza tym te metody na egzamin ? no chyba, że to było w ramach ćwiczeń, albo założymy, że można korzystać w takich wypadkach np. z Wolframy (bo niby dlaczego nie ?)
7 lip 19:11