Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
Reynevan: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
| | x | |
f(x)=arctgx g(x)=arcctgx y= |
| |
| | 2 | |
Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak rozwiązać zadania zawierające trzy funkcje. Wiem, że
gdy były dwie podstawiało się do całki, ale nie wiem co mam zrobić teraz. Pomożecie rozwiązać
?
6 lip 15:47
Basia:
trzeba poszukać punktów wspólnych, naszkicować wykresy i ustalić granice całkowania
arctgx = arcctgx
tgx = ctgx
to proste, ale dalej zaczynają się schody, bo nie wiem jak rozwiązać równania
arctgx =
x2 (to ma dwa rozwiązania x=0 i jak znaleźć drugie ?)
i
arcctgx =
x2 (to ma jedno rozwiązanie)
spróbuję to mniej więcej naszkicować
6 lip 16:59
Basia:

P =
0∫
x0 [ arctgx −
x2] +
x0∫
x1 [ arcctgx −
x2 ]
problemem jest wyznaczenie x
1, bo drugi punkt przecięcia f(x) = arctgx z prostą już nas nie
obchodzi
czyli trzeba rozwiązać równanie
nie mam pomysłu
6 lip 17:16
6 lip 17:28
Basia:
nie mam pojęcia, to co podaje Wolfram to tylko przybliżenie, a tu chyba powinna być dokładna
wartość
6 lip 17:34
Reynevan: Teraz dopiero zauważyłem, czy przypadkiem ta czerwona linia to nie jest wykres arccos ? Arcctg
wygląda inaczej jeśli dobrze pamiętam
6 lip 17:42
Basia:
one mi strasznie pokraczne wyszły; powinny się ciągnąć do nieskończoności
| | π | | π | |
arctgx jest ograniczony asymptotami y = − |
| i y = |
| , rośnie i oś OY przecina w 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
arcctgx jest ograniczony asymptotami y=0 i y=π, maleje i oś OY przecina w |
| |
| | 2 | |
6 lip 17:48
Reynevan: Hmm nikt nie ma pomysłu jak to dalej zrobić ?
6 lip 22:29
AS: Przybliżony szukany punkt to: 2.3311
7 lip 18:43
Basia:
oczywiście bzdurę kompletną tam napisałam
x
0 = 1
arctgx = arcctgx = y ⇔
tgy = ctgy = x ⇔
ale równania
| | x | |
arcctgx = |
| nadal nie potrafię rozwiązać |
| | 2 | |
7 lip 18:44
AS: Basiu!
Pozostają metody przybliżone np. średnich arytmetycznych,reguła falsi.
7 lip 19:06
Basia:
strasznie ich nie lubię, a poza tym te metody na egzamin ?
no chyba, że to było w ramach ćwiczeń, albo założymy, że można korzystać w takich wypadkach np.
z Wolframy (bo niby dlaczego nie ?)
7 lip 19:11