Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x,y)=ln(x^2y)-x^2+2y
Reynevan: Witam
Mam mały problem z tym zadaniem, wychodzą mi dwa punty i w obu mam maksimum...coś tu jest nie
tak
f(x,y)=ln(x
2y)−x
2+2y
| df | | 1 | | 2xy | | 2 | |
| = |
| *2xy−2x= |
| −2x= |
| −2x stąd wychodzi mi x=1 lub x=−1 |
| dx | | x2y | | x2y | | x | |
| df | | 1 | | x2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| *x2+2= |
| +2= |
| +2 stąd wychodzi mi y=− |
| |
| dy | | x2y | | x2y | | y | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Zatem mam punkty P1(1,− |
| ) i P2 (−1,− |
| ) ? |
| | 2 | | 2 | |
Dalej,
| d2f | | 2 | | 2 | |
| =( |
| −2x)'=− |
| −2 |
| dxdx | | x | | x2 | |
| d2f | | 1 | | 1 | |
| =( |
| +2)'=− |
| |
| dydy | | y | | y2 | |
Teraz do końca nie wiem co mam zrobić, chyba liczyć wyznacznik taki:
| | 2 | | 1 | | 2 | | 2 | |
Wychodzi mi (− |
| −2)*(− |
| )= |
| + |
| |
| | x2 | | y2 | | x2y2 | | y2 | |
Potem podstawiłem do tego swoje punkty i w obu wypadkach wychodzi mi 16, więc jest ekstremum, a
| | d2f | |
podstawiając do |
| wychodzi mi −4, zatem maksimum. Dobrze w ogóle rozumuję kiedy |
| | dxdx | |
jest ekstremum i kiedy maksimum ? W każdym razie w obu wypadkach mam maksimum ! Co jest nie
tak ? Bardzo proszę o pomoc ! Jutro mam egzamin i muszę to rozwiązać !
6 lip 14:58
6 lip 15:18
Reynevan: Czyli funkcja nie posiada ekstremum ?
6 lip 15:22
Reynevan: Trochę się pogubiłem
6 lip 15:23
Basia:
Zdaje mi się, że wszystko jest dobrze policzone, ale jeszcze przeliczę.
To co napisałeś słowami jest jak najbardziej poprawne.
Nie ma żadnych przeszkód żeby istniały dwa maksima, bo funkcja nie jest określona
w punktach (x,y) gdzie x∊R i y≤0.
Dla funkcji jednej zmiennej też tak może być podobnie. Przykład:
−x2−4x−8 dla x<0
f(x) =
−x2+4x−8 dla x≥0
ta funkcja jest nawet, jak widać, określona w całym zbiorze R i ma dwa maksima
w p−cie 0 bowiem nie ma minimum, mimo, że funkcja jest tam ciągła (pochodna dla x=0 nie jest
równa 0), jest tzw.ostrze
6 lip 15:24
Basia:
poprawka: nie jest określona dla x=0 i y≤0
6 lip 15:26
Jack:
nie jest określona dla x=0 lub y≤0

Ale zgadzam się z interpretacją
Basi
6 lip 15:29
Basia:
dokładnie to chciałam napisać, że nie jest określona w każdym punkcie (x,y) gdzie x∊R i y≤0
oraz w każdym punkcie (x,y) gdzie x=0 i y∊R; tylko ta druga część mi zginęła
6 lip 15:33
Reynevan: Jaka będzie w takim razie odpowiedź ? Funkcja posiada maksimum w P1 i P2 ? Wybaczcie, jeśli to
pytanie nie ma sensu z waszymi poprzednimi wypowiedziami, ale już powoli mózg mi wysiada
6 lip 15:36
Basia:
tak ma dwa maksima; wszystko masz dobrze policzone
6 lip 15:36
Jack:
6 lip 15:37
Reynevan: Dziękuję bardzo za pomoc
6 lip 15:42