Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Piotr student: Zbadać ekstrema funkcji z=f(x,y)
f(x,y)=x2−xy+2y2−x+4y−5
6 lip 12:38
;) ZKS ;):
Nie wiem na pewno czy to jest poprawnie
zx = 2x − y −1
zy = −x + 4y + 4
2x − y −1 = 0
−x + 4y + 4 = 0
7y = −7 ⇒ y = −1 ⋀ x = 0
A(0,−1)
zxx = 2
zyy = 4
zxy = zyx = 0
2 0
W(x,y) =
0 4
W(x,y) = 6
6 > 0 ⇒ więc jest to minimum
fmin = −7 dla x = 0 ⋀ y = −1
6 lip 13:28
Piotr student: f'x=2x−y−1
f'y=−x+4y+4
f'x=0
f'y=0
7y=−7/:7
y=−1
6 lip 14:21
Piotr student: 2x−(−1)−1=0
2x+1−1=0
2x=0/:2
x=0
P(0,1)
f''xx=2
f''yy=4
f''xy=−1
f''yx=−1
W(x,y)=2*4−(−1)*(−1)=7
6 lip 14:35
Piotr student: proszę o sprawdzenie tego zadania
6 lip 14:35
Piotr student: żebym się upewnił że jest dobrze czy jakiś bład jest
6 lip 14:36
;) ZKS ;):
Ale u Ciebie co to jest min czy max? Bo nie wiem?
6 lip 14:48
Piotr student: W książce jest opowiedz taka punkt P(0,−1) jest zmin=−7
6 lip 15:37
Basia:
źle masz policzone zxy i zyx
zx = 2x − y −1
zxy = −1
zy = −x + 4y + 4
zyx = −1
dalej sam popraw
6 lip 15:43
Piotr student: dobra poprawie ale nie teraz pózniej
6 lip 15:44
6 lip 20:57
Basia:
niczego nie robisz źle tylko dokończenia brakuje
W(x,y) = 7>0 ⇒ jest ekstremum w p−cie (0,−1)
f"xx=2>0 ⇒ jest minimum w p−cie (0,−1)
wartość tego minimum to:
f(0,−1) = 02−0*(−1)+2*(−1)2−0+4*(−1)−5 = 2−4−5 = −7
7 lip 05:00
Piotr student: coś nie rozumiem zxy=−1 to jest zle
7 lip 14:47
Piotr student: prosze o odpowiedz
7 lip 15:03
Piotr student: Trawial mam pytanie czy zle policzone jest f''xy i f''yx
7 lip 15:17
Basia:
zx = 2x − y −1
zy = −x + 4y + 4
to jest dobrze
zxy = (2x)' − (y)' −(1)' = 0 − 1 − 0 = −1
zyx = −(x)' + (4y)' + (4)' = −1+0+0= −1
7 lip 16:07
Piotr student: czyli dobrze mam Basia dzięki jak coś to będę pytać
7 lip 16:25