Ciągi
Ania: Ciągi (1, y, z) oraz (1, y2−1, z2−y2) są arytmetyczne. Wyznacz różnicę drugiego ciągu.
6 lip 09:05
roman: a
n+1 − a
n
nie wiem chyba coś takiego ...
ja bym tak kombinował ...
6 lip 10:27
Jack:
skoro są arytm. to 2y2−2=z2−y2+1 oraz 2y=z+1
wiec
2y2−2=z2−y2+1
3y2=z2+3
3(12(z+1))2=z2+3
Trzeba wyznaczyć z, y, potem znaleźć różnicę np. w postaci: a2−a1=y2−2−2=y2−2
6 lip 10:58
Ania: a czy to nie jest własność ciągu geometrycznego?
7 lip 15:50
Ania: z 1 ciągu y−1=z−y ⇒z=2y−1
z 2 ciągu y2−1−1=z2−y2−(y2−1) podstawiamy za z i wyliczamy y, y=2 r=y2−2=2
7 lip 15:59