Ciągi
Ania: | | 4n−1 | |
Wiadomo, że suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu an wyraża się wzorem Sn= |
| |
| | 3 | |
Wyznacz wzór na wyraz ogólny tego ciągu. Wykaż, że ciąg (a
n) jest ciągiem geometrycznym
6 lip 09:03
Jack:
policz Sn−Sn−1=an
6 lip 10:58
AS:
| | 42−1 | |
S2 = a1 + a2 = |
| = 5 ⇒ a2 = 5 − a1 = 4 |
| | 3 | |
| | 43−1 | |
S3 = a1 + a2 + a3 = |
| = 21 ⇒ a3 = 21 − a1 − a2 = 16 ... |
| | 3 | |
Szukany ciąg to 1 , 4 , 16 ,...
Ponieważ 4/1 = 16/4 =... jest to ciąg geometryczny o ilorazie q = 4
Ogólny wyraz
an = a1*q
n−1
6 lip 11:00
Basia:
Asie to nie jest dowód, a skąd wiesz, że gdzieś dalej to się nie zepsuje ?
A może przy S999 albo przy S99999999 ?
Tylko metoda wskazana przez Jacka jest poprawna.
6 lip 15:50
AS:
S1 = a1
S2 = a1 + a2 ⇒ a2 = S2 − a1 = S2 − S1
S3 = a1 + a2 + a3 ⇒ a3 = S3 − (a1 + a2) = S3 − S2 itd
czyli zgodnie z tym co podał Jack
6 lip 17:32
Basia:
i tak będziesz liczył do nieskończoności ? bo jak policzysz do 1000 to się uprę, że przy n=2000
może się coś zepsuć
a
n = S
n − S
n−1 =
| 4n−1(4−1) | | 3*4n−1 | |
| = |
| = 4n−1 |
| 3 | | 3 | |
an = 4n−1
6 lip 17:38
Piotruś:

wydaje mi sie ze dobry jest ten wykres, bo w odpowiedziach jest tak samo...
19 lut 17:58