MACIERZ
Piotrek: MACIERZ. Błagam o pomoc, nie umiem tego obliczyć

Proszę o wytłumaczenie. Oblicz wyznacznik
macierzy A.
2 3 4 5 6
3 4 5 6 7
A = 4 5 6 7 8
5 6 7 8 9
6 7 8 9 10
5 lip 23:57
;) ZKS ;):
W3 − 2W1
2 3 4 5 6
3 4 5 6 7
0 −1 −2 −3 −4
5 6 7 8 9
6 7 8 9 10
W5 − 2W2
2 3 4 5 6
3 4 5 6 7
0 −1 −2 −3 −4
5 6 7 8 9
0 −1 −2 −3 −4
W3 − W5
2 3 4 5 6
3 4 5 6 7
0 0 0 0 0
5 6 7 8 9
0 −1 −2 −3 −4
detA = 0
6 lip 00:05
Piotrek: A mógłbym prosić o wytłumaczenie?

Z góry dziękuje
6 lip 00:11
;) ZKS ;):
Ale napisałem (tak mi się wydaję) jasno co po kolei robiłem.
Najpierw pomnożyłem wiersz 1. przez 2 i odjąłem od wiersza 3.
następnie tak samo zrobiłem z wierszem 2. i 5.
na koniec odjąłem wiersz 5. od wiersza 3.
6 lip 00:16
Piotrek: Dalej nie rozumiem, nie znam takiego wzoru
6 lip 00:19
;) ZKS ;):
Ale powiedz mi w którym momencie ja zastosowałem wzór?
Używałem tylko przekształceń na wierszach tylko tyle.
Czego nie rozumiesz?
6 lip 00:21
Piotrek: A bez przekształceń się nie da? Jakoś nie mogę ogarnąć tych macierzy
6 lip 00:31
;) ZKS ;):
Wiesz ja też początkowo nie rozumiałem macierzy ale wszystko da się zrozumieć jeżeli tylko się
chce.

Można skorzystać z rozwinięcia Laplace'a ale po co jak wystarczy parę przekształceń i
wszystko wychodzi czarno na białym że detA = 0.
Spróbuj kolejne sam zrobić zobaczysz że to jest łatwe.
6 lip 00:37
Piotrek: A mam pytanie, jakby to było z rozw. Laplace`a? Mógłbyś rozpisać mi sam początek? Proszę
6 lip 00:46
;) ZKS ;):
Ale rozwinięcie Laplace'a najlepiej stosować kiedy ma się w wierszu lub kolumnie dużo 0.
6 lip 00:58
Piotrek: A w tym wypadku się nie da/nie można?
6 lip 01:06
;) ZKS ;):
Można tylko że będą bardzo duże obliczenia.
6 lip 01:08
;) ZKS ;):
Spróbuj obliczyć wyznacznik takiej macierzy

2 0 3
A = 1 4 −1
3 4 2
6 lip 01:13
Piotrek: 0 będzie
6 lip 01:25
;) ZKS ;):
Ale skąd wiesz?

Bo rzeczywiście będzie 0.
6 lip 01:28
Piotrek: Policzyłem go

Z macierzy 3x3
6 lip 10:33
;) ZKS ;):
A nie łatwiej było zrobić tak:
W
3 − W
2
2 0 3
1 4 −1
2 0 3
W
3 − W
1
2 0 3
1 4 −1
0 0 0
detA = 0
6 lip 13:01