Granice
Tomek.Noah: Punk P
1 dzieli odcinek AB o długosc l na dwie rowne czesci,punkt P
2 dzieli odcinek
AP
1 na polowy, Punkt P
3 dzieli odcinek P
2P
1 na polowy, punkt P
4 w ten sam sposob
dzieli odcienk P
2P
3 itd. Okreslic graniczne polozenie punktu P
n przy n→
∞
| | 1 | |
mi wyszlo ze wynosi ono |
| l moze ktos to sprawdzic? |
| | 3 | |
5 lip 22:06
Jack:
mi też
5 lip 22:31
Tomek.Noah: hmm po Twoim komentarzu domyslam sie ze chcesz bym umiescil swoje rozwiazanie?
5 lip 22:33
Jack:
war. początkowe:
a
0=0
war. "rekurencyjny"
Gdzie n − to "n"−ty punkt, "a" to długość odcinka ("L" zamieniam na "a" żeby lepiej było
widać)
2a
n=a
n−1+a
n−2 Zamieniam na równanie char−czne.
2λ
2−λ−1=0
Zatem postać rozwiązania: b
n=A(λ
1)
n+B(λ
2)
n
Dla war. początkowych:
b
0=A+B=0
| | 3 | | a | | a | | a | |
Stąd |
| B=− |
| ⇒ B=− |
| . Zatem A= |
| .
|
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | a | | a | | 1 | | a | | a | |
Ostatecznie: an= |
| − |
| (− |
| )n. Przy n→∞ mamy a∞= |
| +0= |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
5 lip 22:40
Jack:
a nie! Zaskoczenie

ale faktycznie pomyślałem o tym
5 lip 22:40
Tomek.Noah:
.
.
.
AP
3=AP
2+P
3
.
.
.
AP
n=AP
n−1+P
n
AP
n−1=P
2+P
4+P
6+P
8+..+P
n−1 (parzyste bo jak sie wpatrzyc w orbazek widac ze
dla nieparzystych mamy dlugsoc wieksza od AP
n 
)
n→
∞
5 lip 22:46
Tomek.Noah: Jack ja ejszcze nie studiuje narazie robie tak o zadani zeby zwiekszyc sztuke koncentracji
a czy moje roz. jest poprawne?
5 lip 22:48
Jack:
co to jest to:
...
itd?
Jak to ma się do rysunku? Te działania sugerują że coś tu się zwiększa, tymczasem punkty
"oscylują" wokół pewnej granicznej wartości
5 lip 22:52
Tomek.Noah: znaczy sie ta − "odpowiada"

taki nie logiczny szkic

W poleceniu jest napisane by
okreslic graniczne polozenie przyjalem wzgledem punktu A liczac odleglsoc co daje nam w sumie
to samo... chyba
5 lip 22:54
Jack:
ok, przystępuję do kolejnej próby interpretacji
5 lip 22:56
Tomek.Noah: wg mnie grunt to to ze wynik sie zgadza hehe
5 lip 22:59
Jack:
| | 1 | |
Twoje oznaczenie jednak nie jest ok. Zobacz, że przy P3 nie mamy |
| bo wyraźnie punkt ten |
| | 8 | |
| | 1 | |
wyznacza dłuższy odcinek niż P2= |
| ... Dokładnie rzecz biorąc to jest tak: |
| | 4 | |
| | P2+P1 | |
P3= |
|  To stanowi u mnie właśnie warunek rekurencyjny |
| | 2 | |
5 lip 23:01
Tomek.Noah: | | 1 | |
P3 daje nam polowe P2P1 co co jest |
| l |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
zatem jesli daje nam polowe P3− |
| P1P2 a to nam daje P3− |
| l (przypominam |
| | 2 | | 8 | |
"−" odpowiada

albo poprostu dzieli)
5 lip 23:04
Jack:
Ok, ciężko mi przebrnąć przez te oznaczenia... Jeszce raz spróbuję
5 lip 23:12
Jack:
nie dam dziś rady... niech ktoś spojrzy ^^
5 lip 23:51
Tomek.Noah: hehe dobrze jest
6 lip 00:10
Jack:
mozliwe, bo podstawiając liczby za n dostaję te same liczby co u siebie

Ale idei nie mogę
zrozumieć (jakiś niedzisiejszy jestem)
6 lip 00:11
Tomek.Noah: ja zazwyczaj mam nie konwencjonalne rozwazania

moze daltego
6 lip 00:13
Jack:
mozliwe... To by wiele tłumaczyło z tego co się ze mną dzieje, gdy analizuję to rozwiązanie
6 lip 00:14