matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz ekstrema lokalne funkcji
kasia1715:
wyznacz ekstrema lokalne funkcji
x
3
f(x)=
−16x dla x∊R
3
5 lip 21:19
;) ZKS ;):
f'(x) = x
2
− 16 (x + 4)(x − 4) = 0
2
f
max
dla x = −4 f(−4) = 42
3
2
f
min
dla x = 4 f(4) = −42
3
5 lip 21:47