wyznacz ekstrema lokalne funkcji
kasia1715: f(x)=x3 podzielić na 3 i−16x dla x∊R
5 lip 20:49
Jack:
zapisz to używając składni pokazanej po lewej stronie...
5 lip 20:50
5 lip 22:25
ziomek:
Funkcja posiada ekstrema lokalne w punktach, w których pierwsza pochodna osiąga wartość 0.
f'(x) = 0
x
2 − 16 = 0
x =4 i x = −4
5 lip 22:30
Jack:
.... i następuje zmiana znaku. Tu następuje wiec git.
5 lip 22:41
ziomek: Jeśli druga pochodna f"(x0) > 0, to funkcja ma w x0 minimum lokalne,
zaś jeśli f"(x0) < 0, to funkcja ma w x0 maksimum lokalne
f"(x) = 2x
f"(4) = 8 > 0 → minimum lokalne,
f"(−4) = −8 < 0 → maksimum lokalne
5 lip 23:28