i tak tego nie widać:(
ICSP: Nie wie jak sie nazywa oś z?
Wiem że oś x to oś odciętych
oś y to oś rzędnych
5 lip 12:31
5 lip 12:34
Jack:
nie ośmieliłeś się podać nazwy?
5 lip 12:35
ICSP: kto tą nazwę wymyślił?

Oraz następne pytanko: Co prawdopodobnie będę miał na 1 roku matematyki?
5 lip 12:35
ICSP: Chyba w końcu otworzę zbiór który kupiłem we wrześniu i zrobię trochę zadanek
5 lip 12:42
Jack:
analizę, algebrę, logikę itp − jak poszukasz na pewno znajdziesz plan zajęć na jakimś wydziale
matematycznym
5 lip 12:45
Trivial:
Jack, masz rację, nie ośmieliłbym się podać tej nazwy.
ICSP, tak jak mówi Jack. Analiza i algebra to pewniak, logika może trochę mniej (ja miałem
1 wykład).
5 lip 12:48
ICSP: chce się komuś policzyć tg15o? Ja policzyłem ale nie jestem pewien wyniku.
5 lip 12:52
Trivial:
2−√3.
5 lip 12:53
ICSP: czyli dobrze policzyłem
5 lip 12:57
ICSP: To jak chcecie mogę wam dać jeszcze jedno zadanko
5 lip 12:59
Trivial: Na co?
5 lip 13:01
ICSP: planimetria
5 lip 13:03
Trivial:
Eh, planimetria...
Tak w ogóle to na co idziesz?
5 lip 13:04
ICSP: Matematyka na umcs
5 lip 13:04
Trivial:
To widzę Lublin. <:
5 lip 13:05
ICSP:

Nie śmiać się z rysunku

Suma pól tych półkoli jest 10 razy większa od pola trójkąta. Oblicz sumę tangensów kątów
ostrych tego trójkąta.
5 lip 13:07
ICSP: Tak lublin
5 lip 13:08
Trivial:
Oznaczając boki klasycznie jako a,b,c a pola półkoli przy odpowiednich bokach jako P
a, P
b i
P
c i przy oznaczeniu pola trójkąta jako P mamy:
P
a + P
b + P
c = 10*P
| | a | | 1 | |
Pa = π( |
| )2 = |
| πa2 itd. |
| | 2 | | 4 | |
| 1 | | 1 | |
| π(a2 + b2 + c2) = 10* |
| ab |
| 4 | | 2 | |
5 lip 13:15
ICSP: to liczymy pole całego koła czy tylko półkola?
5 lip 13:16
Trivial: | | 1 | |
Oj no tak, trzeba razy |
| jeszcze.  |
| | 2 | |
5 lip 13:16
5 lip 13:17
ICSP: brawo
5 lip 13:21
Trivial: btw jaki zbiór?
5 lip 13:27
ziomek: ja bym Ci polecił pobawić się z jednym z lepszych zbiorów ,trudniejszych od Krysickiego. Gorąco
polecam Analizę matematyczną Banaś,Wędrychowicz wydawnictwo naukowo techniczne (WNT). Tam
znajdziesz naprawdę dużo różnych zadań.
poza tym:
Z.Hellwig − Elementy Rachunku Prawdopodobienstwa i Statystyki Matematycznej
Algebra Liniowa − T. Jurlewicz
S.Lanowy, F.Przybylak, B.Szlek − Równania Różniczkowe.
oraz bodajże zbiór z całkami itd Frizelhofa czy jakoś tak. (Dość trudny) Tylko trochę ciężko go
nabyć.
5 lip 14:03
ICSP: nie wiem. Nie myślałem jeszcze nad tym.
5 lip 14:25
Basia: Zbiór zdań z analizy dla studentów matematyki z czasów gdy pochodne i całki były w szkole
średniej, z piekielnie trudnymi zadaniami szczególnie z zakresu szeregów i równań
różniczkowych to stary Demidowicz (tytułu nie pamiętam). W moich studenckich czasach
tłumaczenia nie było, ale zadań tekstowych tam nie ma więc wystarczała szczątkowa znajomość
rosyjskiego.
5 lip 18:01