ciągi
Ania: | | 3 | |
ciąg (an) określony jest wzorem an= |
| . Zbadaj monotoniczność tego ciągu i |
| | n2−15n+57 | |
wyznacz największy wyraz ciągu (a
n)
4 lip 23:58
rumpek:
Jako iż nie chce mi się pisać obliczeń to powiem tyle że liczysz:
| | 3 | | 3 | |
an + 1 − an = |
| − |
| = [...] |
| | (n + 1)2 − 15(n + 1) + 57 | | n2 − 15n + 57 | |
Już gdzieś robiłem to zadanie na tym forum bodajże, i chyba wyjdzie ciąg malejący, a jak
malejący to największy wyraz będzie dla a
1 co trzeba będzie obliczyć.
Dobranoc
5 lip 00:04
Jack:
najprawdopodobniej nie będzie w ogóle monotoniczny, ponieważ w mianowniku jest "parabola"...
Żeby policzyć max wyraz całego ciągu an, należy policzyć... najmniejszy wyraz jaki może być w
mianowniku, czyli wyznaczyć wierzchołek paraboli. Jeśli wyjdzie nienaturalna n0, to szukaj
dla [n0]+1 (część całkowita z n0) oraz [n0]−1 (podobnie jak poprzednio) i weź tę dla której
wartość będzie większa.
5 lip 00:09
Jack:
jeszcze co do monotoniczności: należy wyprowadzić wnioski analizując wierzchołek paraboli.
5 lip 00:11
AS:

Rośnie dla n = 1,2...7
Maleje dla n = 8,9,10,...
Największa wartość dla n = 7 i n =8 ,Wynosi ona 3
5 lip 11:11
AS: Dodatek
Oczywiście kropka między 7 i 8 jest niepotrzebna.
Zaznaczyłem tak z rozpędu.
5 lip 17:22
Ania: AS a wyjaśnisz jak to zrobiłeś?
7 lip 15:34
Ania: rumpek
| | 3 | | 3 | |
zrobiłam an+1 − an = |
| − |
| i co dalej sprowadzać do |
| | n2−13n+13 | | n2−15n+27 | |
wspólnego mianownika?
7 lip 15:35
AS: Wcale nie liczyłem,wrzuciłem do komputera,wykonałem wykres
odpowiednim programem i odczytałem wyniki.
Jak znajdę trochę czasu to policzę.
7 lip 17:22
Ania: | | 3 | | 3 | |
a{n+1−an= |
| − |
| |
| | n2−13n+43 | | n2−15n+57 | |
dla mianowników policzyłam deltę i w obu przypadkach wychodzi ujemna
8 lip 14:31
Ania: Ze wskazówek Jack'a wyznaczyłam największy wyraz ciągu−czy Ktoś może sprawdzić czy dobrze?
Najpierw dla paraboli liczę współrzędną p wierzchołka
n
2−15n+57=0
teraz podstawiam do wzoru ciągu
8 lip 14:36
Basia:
jeżeli już koniecznie chcesz liczyć a
n+1 − a
n
(a wcale nie musisz;
As już wykazał, że ten ciąg nie jest monotoniczny)
to:
| | 3(n2−15n+57) − 3(n2−13n+43) | |
an+1−an = |
| |
| | (n2−13n+43)(n2−15n+57) | |
policzyłaś już Δ, wyszła Ci ujemna, więc wiesz, że
n
2−13n+43 > 0 zawsze
i
n
2−15n+57 >0 zawsze
zajmujesz się wobec tego tylkoi licznikiem
L = 3n
2−45n+171−3n
2+39n−129 = −6n+42
−6n+42 > 0
−6n> −42
n < 7
−6n+42<0
−6n< −42
n>7
licznik jest czasem ujemny, a czasem dodatni czyli ciąg
nie jest monotoniczny
8 lip 14:43
Basia:
p = 152 ∉N
nie możesz tego podstawić do wzoru ciągu
bierzesz n=7 i n=8
a7 i a8 będą największymi wyrazami tego ciągu
stąd wniosek, że
a1,a2,...,a6 < a7=a8 > a9, a10,.....
czyli ciąg nie jest monotoniczny
8 lip 16:02
Ania: Basiu po raz kolejny rozjaśniasz mi zadanie

DZIĘKUJĘ CI BARDZO

!
11 lip 12:25
Franek: Przepraszam za odświeżenie, ale mam wątpliwość co do tego zadania.
Dlaczego szukając największego wyrazu bierzemy pod uwagę wierzchołek paraboli o wzorze
n2−15n+57, a nie np. tej drugiej (n2−13n+43). Potrafi mi ktoś to wyjaśnić?
20 maj 18:15
seba 1994: ciąg (an) określony jest wzorem an=n2−10n+16.wyznacz wszystkie ujemne wyrazy tego ciągu
23 lip 12:32
ICSP: an = n2 − 10n + 16 wyznaczyć wszystkie ujemne wyrazy − rozwiązać nierówność an < 0
an < 0 ⇒ n2 − 10n + 16 < 0
dalej już sobie poradzisz.
23 lip 12:38
bezendu:
n2−10n+16<0 dokończ
23 lip 12:38