Wartość wyrażenia
Ania: Oblicz wartość wyrażenia q4−6q3+9q2−7 wiedząc, że q2−3q+1=0
4 lip 23:34
rumpek:
q
4 − 6q
3 + 9q
2 − 7 = (q
4 − 6q
3 + 9q
2) − 7 = ((q
2)
2 − 2 * 3 * q
2 * q + (3q)
2) − 7 =
= (q
2 − 3q)
2 − 7
q
2 − 3q + 1 = 0
q
2 − 3q = −1
Podstawiasz i masz

(zadania z "kiełbasy"

)?
4 lip 23:39
Ania: o jak sprytnie, a ja jak wpisałam zadanie to zastanawiałam się czy nie wyznaczyć delty z 2
równania i q
1 i q
2 i wtedy podstawić pod wyrażenie? kiełbasa, kiełbasa
4 lip 23:50
rumpek: Jak w drugiej klasie LO jesteś to szkoda czasu na ten zbiór

. Większości zadań, nie ma na
maturze, a możesz powtórzyć coś wartościowego lub uczyć się rzeczy które będziesz miała np.: w
grudniu.

Ja tak robię
4 lip 23:55
Ania: może i racja, dzięki za radę
5 lip 00:00
Jack:
ja jednak myślę, że warto 1. robić zadania z Kiełbasy, 2. ćwiczyć się w zadaniach "na
pomyślenie"
5 lip 00:02
rumpek: Jack gorzej jak nie ma czasu

i chce się zdać z polskiego co nie wydaje się być łatwe

a tym bardziej przyjemne
5 lip 00:05
Jack:
Ok, nic nie sugeruję, żeby nie było na mnie
5 lip 00:10