wyznacz zbiór
Ania:

Aby wyznaczyc zbiór tych liczb rzeczywistych, które spełniają formę zdaniową x−1<0 ⇒ (x+3)(x−5)
=0 możemy postąpić nastepująco:, tutaj jest przykład itd.
a) x
2 − 4 = 0 ⇒ x≥ 3
wynik zamieszcam na rysunkus
prosze o wytłumaczenie moich blędów
4 lip 20:18
krystek: Aniu, czy chodzi Tobie o x−1<0 i (x+3)(x−5)=0
czy o a)
Jeżeli o a) to spełniaja x należące do przedziału <3;∞)
4 lip 20:43
krystek: x2−4=0 to (x+2)(x−2)=0 to x=2lub x=−2
4 lip 20:45
ziomek:
inny punkt widzenia:
ten znak ⇒ to implikacja
implikacja jest zdaniem fałszywym jeśli z prawdy wynika fałsz
(poprzednik jest prawdziwy, a następnik fałszywy).
Poprzednik jest prawdziwy dla liczb −2 i 2, dla pozostałych wartości będzie fałszywy, więc
formę zdaniową spełniają liczby rzeczywiste z wyjątkiem 2 i −2. (puste kółeczka na osi
liczbowej) implikacja będzie prawdziwa.
4 lip 23:17
ziomek:
p q p⇒q
0 0 1
0 1 1
1 0 0
1 1 1
4 lip 23:45
Ania: Rozumiem, Dzięki wielkie
5 lip 02:33