Całka nieoznaczona
miki: Witam. Mam problem z taką całką: ∫dxx3−8. Licząc ją dochodzę do takiej formy
∫x+4x2+2x+4 i już dalej nie mam pomysłu co z nią zrobić. Czy ma ktoś jakiś pomysł na
rozwiązanie?
4 lip 16:56
Vax: Rozkład na ułamki proste, należy zauważyć, że:
| 1 | | 1 | | 1 | | x+4 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| x3−8 | | 12 | | x−2 | | x2+2x+4 | |
Dalej powinieneś dać radę

Pozdrawiam.
4 lip 17:01
miki: Właśnie nie mogę niestety rozwiązać tej drugiej całki po rozdziale na ułamki proste
4 lip 17:08
Vax: Ok, w takim razie:
| | x+4 | | 1 | | 2x+8 | | 1 | | 2x+2+6 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| | x2+2x+4 | | 2 | | x2+2x+4 | | 2 | | x2+2x+4 | |
| | 1 | | 2x+2 | | 1 | | 6 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dx + |
| ∫ |
| dx = |
| ln|x2+2x+4| + |
| | 2 | | x2+2x+4 | | 2 | | x2+2x+4 | | 2 | |
| | 1 | | dx | | 1 | |
= |
| ln|x2+2x+4| + 3∫ |
| = |
| ln|x2+2x+4| + |
| | 2 | | 3(((x+1)/√3)2+1) | | 2 | |
| | dx | | 1 | | x+1 | |
∫ |
| = |
| ln|x2+2x+4| + √3arctg( |
| )+C |
| | ((x+1)/√3)2+1 | | 2 | | √3 | |
Pozdrawiam.
4 lip 17:25