matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
;p:
lim
√
x
2
+4
−2
x−>0
√
x
2
+25−5
4 lip 10:20
maćko:
(x
2
+4−4)(
√
x
2
+16
+4
=8/4=2
(x
2
+16−16)(
√
x
2
+4
+2)
4 lip 10:32
Basia:
niestety nie
(
√
x
2
+4
−2)(
√
x
2
+4
+2)
x
2
+4−4
√
x
2
+4
−2 =
=
=
√
x
2
+4
+2
√
x
2
+4
+2
x
2
√
x
2
+4
+2
x
2
analogicznie przekształć mianownik dostaniesz
√
x
2
+25
+5
po podstawieniu do ułamka x
2
się skróci i dostaniesz ułamek
√
x
2
+25
+5
√
25
+5
10
5
→
x→0
=
=
√
x
2
+4
+2
√
4
+2
4
2
4 lip 15:19
maćko:
mamy to samo tylko przez pomyłke rozwiązywałem dla 16 a nie 25
4 lip 16:06
Basia:
4 lip 16:12