Całka
ADGA2: RATUNKU


!
Mam problem z obliczeniem owej całki
∫x/(x3−3)dx
Dzięki za pomoc
3 lip 21:11
3 lip 21:23
ADGA2: Tak to taki przykład a jak go rozwiązać nic mi nie wychodzi. POMOCY
3 lip 21:30
maćko: wymierna? moze rozlozyc na wzor skroconego na dole
3 lip 22:19
ADGA2: I co dalej

? A gdyby był tak ktoś dobry i rozwiązał to bym bardzo serdecznie podziękowała
3 lip 22:41
Trivial:
Dla uproszczenia zapisu niech
3√3 =
3√3.
| x | | x | | A | |
| = |
| = |
| + |
| x3−3 | | (x−3√3)(x2+3√3x+3√9) | | x−3√3 | |
| | 2x+3√3 | | C | |
B⋅ |
| + |
| . |
| | x2+3√3x+3√9 | | (x+123√3)2 + 343√9 | |
x = A(x
2+
3√3x+
3√9) + B(2x+
3√3)(x−
3√3) + C(x−
3√3)
x
2: A + 2B = 0
x
1:
3√3A − 2
3√3B +
3√3B + C = 1 / :
3√3
x
0:
3√9A −
3√9B −
3√3C = 0 / :
3√9
x
2: A + 2B = 0
| | 1 | | 1 | |
x1: A − B + |
| C = |
| |
| | 3√3 | | 3√3 | |
| | 1 | |
x0: A − B − |
| C = 0 → C = 3√3(A−B) |
| | 3√3 | |
Dodajemy równania (x
0) i (x
1). Otrzymujemy:
| | 1 | | 1 | |
2A − 2B = |
| → B = A − |
| |
| | 3√3 | | 23√3 | |
Dodajemy do tego równanie (x
2).
| | x | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ln|x−3√3| − |
| ln|x2+3√3x+3√9| + |
| | x3−3 | | 33√3 | | 63√3 | |
| | 1 | | 2x+3√3 | |
+ |
| arctg( |
| ) + c. |
| | √3⋅3√3 | | √3⋅3√3 | |
Be gone, Satan!
!
3 lip 22:41
Trivial:
Wynik dobry, sprawdziłem na wolframie.
3 lip 22:42
Grześ: Witaj Trivial

A wytłumacz Mi pierwszą linijkę swojego postu?
3 lip 22:44
maćko: bardzo uproszczony zapis
3 lip 22:44
Trivial:
Zapomniałem usunąć kekekeke.
3 lip 22:45
maćko: podziwiam nie wiem czy by mi się chciało to robić na egzaminie
3 lip 22:48
Trivial:
Niedawno miałem egzamin z wszelkiego rodzaju całek wielokrotnych, powierzchniowych,
krzywoliniowych, itd... Przywykłem do obliczeń z kosmicznymi wynikami.
3 lip 22:49
ADGA2: A ciekawsze to jest że to zadania z ochrony środowiska takie kosmiczne mam nadzieje że nie
pokusi się Pani aby je dać. Ale dzięki serdeczne za rozwiązanie
3 lip 23:00
maćko: a jaka uczlenia?
3 lip 23:00
ADGA2: Lubelska
3 lip 23:01
Trivial:
| | x | | x | |
Być może źle przepisane. Jeżeli tam by było |
| zamiast |
| zadanie stałoby się |
| | x3−8 | | x3−3 | |
znacznie prostsze rachunkowo.
3 lip 23:01
maćko: wiesz jak po tym masz inż. to trzeba cierpieć
3 lip 23:01
maćko: no tak lun X
2 w liczniku
3 lip 23:02
Trivial:
x
2 to w ogóle całka marzenie.
3 lip 23:03
ADGA2: Cierpienie będzie mam nadzieje uwiecznione sukcesem. Dziękuję jeszcze raz bardzo serdecznie i
pozdrawiam.
3 lip 23:04
maćko: czyli jednak x−3?
3 lip 23:05
maćko: troche zabawy jest ale takich całek nie daje się na egzaminy

komu by sie chciało sprawdzać?
3 lip 23:05
ADGA2: Tak mi się wydaje a zobaczymy co będzie na zaliczeniu może x − 8. A tak w ogóle to wiem jak
robić więc może podołam.
3 lip 23:07