jakie stężenie wody???
sylka: Mama przygotowała zalewę do kiszenia ogórków, rozpuszczając 60 dag soli w 6,9 l wody. Zalewę
sporządziła w garnku o średnicy 20 cm. Podczas gotowania zalewy część wody wyparowała i poziom
zalewy w garnku obniżył się o 3 cm. Jakie było stężenie zalewy przed wyparowaniem wody, a
jakie po wyparowaniu

? Wynik podaj z dokładnością do 2 miejsc po przecinku. W obliczeniach
przyjmij gęstość wody d=1kg/dm
3, a za π podstaw 3.
Anna:

Ilość zalewy na początku: 60dag + 6,9kg = (0,6+6,9) kg = 7,5 kg= 7,6 dm
3
| | 0,6 | |
Stężenie zalewy I : |
| *100% = 0,08*100% = 8% |
| | 7,5 | |
Trzeba obliczyć wysokość poziomu zalewy w garnku (na początku).
2r = 20 cm ⇒ r = 10cm= 1dm
V
I = 7,5 dm
3
V
I = πr
2*h
1 (π=3)
3*1
2*h
1=7,5
| | 7,5 | |
h1= |
| = 2,5 [dm] = 25 [cm] |
| | 3 | |
Po wyparowaniu wody: h
2 = 25cm − 3cm = 22cm = 2,2dm
V
II πr
2*h
2 = 3*1
2*2,2 = 6,6 [dm
3]
| | 0,6 | | 1 | |
Stężenie zalewy II : |
| *100% = |
| *100% = 9,0909...% ≈9,09% |
| | 6,6 | | 11 | |