calka
pochodna: ∫arccosx
3 lip 17:06
ziomek:
x * arcsinx + √1 − x2 + C
3 lip 17:12
ziomek:
poprawka
x*arcsinx − √1 − x2 + C
3 lip 17:14
pochodna: | | 1 | |
wlasnie dlaczego∫x* |
| =√1−x2 |
| | √1−x2 | |
3 lip 17:16
pochodna:
3 lip 17:23
ancymon: przez czesci u=arccosx u'=1
3 lip 19:02
ziomek:
stosujemy wzór na całkowanie przez części:
∫ u * v' = u * v − ∫ v * u'
| | 1 | |
W Twoim przykładzie u − to będzie x, a v' to będzie |
| |
| | √1 − x2 | |
w konsekwencji powyższego zapisu mamy: u' = 1, v = arcsinx
podstawiamy do wzoru na całkowanie przez części:
| | 1 | |
∫ x * |
| dx = x * arcsinx − ∫ (arcsinx * 1) dx = |
| | √1 − x2 | |
= x * arcsinx − ∫ arcsinx dx = x * arcsinx − x * arcsinx −
√1 − x2 =
√1 − x2
tylko coś mi tu ze znakiem nie gra
3 lip 19:05
Trivial:
| | | u=arccosx dv = dx | | | du=−dx/√1−x2 v = x | |
| | x | |
∫arccosxdx = | = xarccosx + ∫ |
| dx. |
| | | √1−x2 | |
| | x | | −2xdx | | | | ds | |
∫ |
| dx = −∫ |
| = | = −∫ |
| = −√s + c. |
| | √1−x2 | | 2√1−x2 | | | 2√s | |
∫arccosxdx = xarccosx −
√1−x2 + c.
3 lip 19:13
pochodna: | | 1 | |
nei rozmuemiem tego kroku∫ x* |
| dlatego to jest √1−x2 |
| | √1−x2 | |
3 lip 19:27
Gość:
| | 1 | | 1 | | x | |
bo (√1−x2)' = |
| *(1−x2)' = |
| *(−2x) = − |
| |
| | 2√1−x2 | | 2√1−x2 | | √1−x2 | |
3 lip 19:45
pochodna: dzięki
3 lip 20:05
ziomek: To jest podstawienie. Pod zmienną 's' wstawiasz 1 − x
2 żeby móc skorzystać ze wzoru
| | 1 | |
∫ xn dx = |
| * xn + 1 |
| | n + 1 | |
| | 1 | |
∫ |
| ds = ∫ s−12 ds = 12 * s12 = 12 * √s |
| | √s | |
pominąłem współczynniki
3 lip 20:13
ziomek:
| | 1 | |
= |
| * s(12) = 2 * s(12) = 2 * √s |
| | (12) | |
3 lip 21:19