Prośba o pomoc przy granicy...
Strykul: Oblicz podane granice:
a)
lim |x+8|/24+3x przy x→−8
b)
lim x+1/|14−14x| przy z→1
c)
lim |x−3|/|9−3x| przy x→3
Nie mam pomysłu jak rozpisać te wartości bezwzględne, proszę o pomoc
3 lip 15:22
Jack:
rozpatrz dwa przypadki: gdy x→a+ oraz x→a− i zależnie od tego opuszczaj z definicji moduły.
Za każdym razem coś się ładnie poskraca. W razie czego podpowiem.
3 lip 15:32
pochodna: a)1/3
b)−1/14
c)1/−3
3 lip 15:37
Gość:
niestety nie jest tak jak napisała pochodna; tylko (c) jest dobrze, w (a) i (b) granica
nie istnieje;
skorzystaj ze wskazówki Jacka
3 lip 20:19
Basia:
Sorry; (c) też nie jest dobrze policzone.
| |x−3| | | |x−3| | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| |9−3x| | | 3|3−x| | | 3 | |
bo |3−x| = |x−3|
4 lip 16:16
Domi: Muszę obliczyć granicę ciągu
i zbadać jej monotoniczność? pomożecie?
8 lip 13:54
Basia:
| | n2 | | 2 | | 2 | |
an = |
| − |
| = n − |
| |
| | n | | n | | n | |
widzisz już do czego to dąży ?
| | (n+1)2−2 | | n2+2n+1−2 | | n2+2n−1 | |
an+1 = |
| = |
| = |
| |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
aby zbadać monotoniczność liczysz
| | n2+2n−1 | | n2−2 | |
an+1−an = |
| − |
| |
| | n+1 | | n | |
potrafisz dokończyć ?
8 lip 14:01