Eketrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Piotr student: Zbadać ekstrema funkcji z=f(x,y):
f(x,y)=x4+y4−2x2+4xy−2y2
będę próbować liczyć moim sposobem i Triviala
3 lip 15:07
Piotr student: liczę najpierw moim sposobem
korzystam ze woru
(x
n)=nx
n−1
f'x=4x
3−4x+4y
f'y=4y
3+4x−4y
f'x=0
f'y=0
| ⎧ | 4x3−4x+4y=0/:4 | |
| ⎩ | 4y3+4x−4y=0/:4 |
|
| ⎧ | y=x−x3 | |
| ⎩ | (x−x3)3+x−(x−x3)=0 |
|
3 lip 15:29
Piotr student: dalej liczę
x3−3x2*x3+3x*x6−x9+x−x+x3=0
2x3−3x6+3x7−x9=0
wyciąg przed nawias
x3(−x6+3x4−3x3+2)=0
x3=0 ∨−x6+3x4−3x3+2=0/*(−1)
x=0 x6−3x4+3x−2=0
W(1)=1−3+3−2= −1 ≠0
3 lip 16:01
Piotr student: W(−1)=1−3−3−2=−7 ≠0
W(−2)=64+48+24−2=138≠0
W(2)=64−48+24−2=38≠0
y=0
P(0,0)
3 lip 16:36
Gość:
łatwiej tak:
x3−x+y=0
y3+x−y=0 dodajemy stronami
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3+y3=0
i jak widać będzie nieskończenie wiele miejsc zerowych
miejscem zerowym jest każda para liczb rzeczywistych postaci (x, −x) np.: (0,0) (1,−1) (−2,2)
(12, −12) itd.
f"xx = 12x2−4
f"xy = 4
f"yx = 12y2−4
f"yy = 4
W(x,y) = (12x2−4)*(12y2−4)−16 = 144x2y2−48x2−48y2+16−16 =
144x2y2−48x2−48y2
dla każdej pary postaci (x, −x)
W(x,−x) = 144x4−48x2−48x2 = 144x4−96x2 = 12x2(x2−8)
W jest więc dodatni dla każdej pary (x,−x) gdzie x∊(−∞, −2√2)∪(2√2,+∞),
jest ujemny dla każdej pary (x,−x) gdzie x∊(−2√2,2√2),
jest = 0 dla par (−2√2, 2√2) i (2√2, −2√2)
wnioski już chyba sam potrafisz wyciągnąć
3 lip 20:00
Gość: W=0 także dla pary (0,0); zapomniałam dopisać
3 lip 20:02
Piotr student: Dalej liczę
f''xx=12x2−4
f''yy=12y 2−4
f''xy=4
f''yx=4
W(x,y)=f''xx(x,y)*f''yy(x,y)−f''xy(x,y)*fyx''(x,y)
W(x,y)=(−4)*(−4)−4*4
W(x,y)=16−16=0 może lub nie musi być ekstremum
proszę o sprawdzenie zadania
4 lip 09:21
Basia:
W każdym punkcie (x, −x) gdzie x∊(−∞, −2√2)∪(2√2,+∞) funkcja ma minimum.
W każdym punkcie (x, −x) gdzie x∊(−2√2, 0)∪(0, 2√2) funkcja ma maksimum.
Nie potrafimy rozstrzygnąć w punktach (−2√2, 2√2) (0,0) (2√2, −2√2)
4 lip 15:04
Piotr student: f(x,y)=x
4+y
4−2x
2+4xy−2y
2
Liczę gradient
vf=f'x,f'y)=4x
3−4x+4y, 4y
3+4x−4y
Przyrównuję gradient do wektora zerowego
vf=0
Wyliczam punt który może być ekstremum
P(0,0)
5 lip 11:07
Piotr student: i co dalej liczę?
5 lip 11:12
Piotr student: Buduję macierz Hessego funkcji i badam jej określoność dla otrzymanych punktów
5 lip 11:22
Piotr student: A1=4>0
5 lip 11:26
5 lip 11:28
Trivial:
Moim sposobem:
f(x,y) = x
4 + y
4 − 2x
2 + 4xy − 2y
2
( 1. )
f'
x = 4x
3 − 4x + 4y
f'
y = 4y
3 + 4x − 4y
| ⎧ | x3 − x + y = 0 | |
| ⎩ | y3 + x − y = 0 |
|
Dodajemy stronami.
x
3 + y
3 = 0 → y = −x.
Wstawiamy do dowolnego z równań.
x
3 − x − x = 0
x(x
2 − 2) = 0
x = 0 lub x = ±
√2
P
1 = (0, 0)
P
2 = (
√2, −
√2)
P
3 = (−
√2,
√2)
( 2. )
f'
xx = 12x
2 − 4
f'
xy = 4
f'
yy = 12y
2 − 4
dla P
1:
A
1 = −4 < 0
A
2 = 16 − 16 = 0
Nie możemy określić.
dla P
2 i P
3:
A
1 = 20 > 0
A
2 = 400 − 16 = 384 > 0
Minimum.
5 lip 12:45
Piotr student: Mam pytanie Trawial x3+y3=0 i nie wiem skąd sie wzieło y=−x proszę o wytłumaczenie
5 lip 19:28
5 lip 19:37
Trivial:
y3 = −x3 /1/3
y = −x.
5 lip 20:19
Piotr student: to jest z piewszego równania Travial?
5 lip 22:04
Piotr student: y3=−x3 dlaczego dzielisz przez potęge 1/3 będę wdzięczny o wytłumaczenie Travial
5 lip 22:27
Trivial:
Nie dzielę przez potęgę, tylko obustronnie pierwiastkuję pierwiastkiem stopnia 3.
5 lip 23:10
Trivial: | | 1 | |
(czyli podnoszę do potęgi |
| − taki zapis). |
| | 3 | |
5 lip 23:11