jak wysokie jest drzewo???
sylka: Pewnego wietrznego dnia Maciej puszczał w ogrodzie latawiec. Gdy chłopiec znajdował się w
odległości 24 m od najbliższego drzewa, latawiec zaczepił się o wierzchołek tego właśnie
drzewa. Na jakiej wysokości zawisł latawiec, jeżeli naciągnięty sznurek miał długość 26 m, a
Maciej trzymał go na wysokości 1,8 m nad ziemią

?
M4ciek:

24
2 + x
2 = 26
2
x = 10
10 + 1,8 = 11,8 [m]
Na końcu dodałem 1,8 m bo na tej wysokości chłopiec trzyma latawiec więc drzewo nie ma 10m , a
11,8m.