całka
kate: całka z sinxcos3xdx
2 lip 20:41
maćko: umiesz przez cześci?
2 lip 20:59
maćko: całka pętla była

?
2 lip 21:01
kate: to wyjdzie −1/3sinxcos3x

? no właśnie teraz to zrobiłam
2 lip 21:06
maćko: ale jak zorbilaś wydaje mi się ze zle
2 lip 21:08
kate: ∫sinxcos3xdx = |u= sinx v'= cos3x |
|u' = cosx v=1/3cos3x | = sinx1/3cos3x − 1/3 ∫cosx sin3x
dx
= | u= sin3x v= cosx |
| u'= 1/3 cos3x v' = sinx | = sinx1/3cos3x − 1/3sin3xsinx − 1/3 ∫sinxcos3x
2 lip 21:21
kate: no źle teraz widzę
2 lip 21:21
kate: ale teraz chyba jest ok
2 lip 21:25
maćko: pochodzna sin3x to nie czasem 3cos3x?
2 lip 21:36
maćko: tylko moje pyt. dalej brzmi była całka pętla?
2 lip 21:40
kate: możliwe
2 lip 21:40
kate: była nie dopisałam do końca już tego ...
2 lip 21:44
maćko: ok ale zle pochodna ale to nei zmieniło wyn9iku znacznie po prostu zmien 1/3 na 3 i rozwiaz
całkę pętle
2 lip 21:55
kate: dzięki
2 lip 22:10
Trivial:
| | 1 | | 1 | |
sinxcos3x = |
| (eix − e−ix)* |
| (e3ix + e−3ix) = |
| | 2i | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| (e4ix + e−2ix − e2ix − e−4ix) = |
| (sin4x − sin2x). |
| | 2 | | 2i | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | cos4x | | cos2x | |
∫sinxcos3xdx = |
| ∫(sin4x − sin2x)dx = |
| *(− |
| + |
| ) + c. |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
3 lip 14:00