matura, książki
magda: WITAM,
Jakie książki, strony., zbiory zadań mogą pomóc przygotować się do matury rozszerzonej z matmy?
2 lip 19:36
Kuba: Ja na przykład korzystałem z książek Andrzeja Kiełbasy, choć trudniejsze i ciekawsze zadania są
w zbiorze zadań autorki o nazwisku Cewe.
2 lip 20:54
maćko: moze rozwiazywanie starych egzaminow? praktycznie wsyztsko si epowtarza
2 lip 20:58
Strykul: Życiowy był zbiór Matematyka Próbne arkusze maturalne Matura 2011−2012 Poziom Rozszerzony
Elżbieta Świda, Elżbieta Kurczab, Marcin Kurczab wydawnictwa Oficyna Edukacyjna. Dzięki niemu
uśturałem 66%
2 lip 22:45
ancymon: polecam czerwony zbior wydawnictwa Aksjomat
2 lip 22:54
M4ciek:
Aksjomat czerwony + arkusze z lat ubiegłych tylko !

Jak dla mnie na kiełbasę to szkoda czasu bo teraz sobie to uświadomiłem po maturze
2 lip 22:56
Kuba: Ja tam robiłem stare arkusze a na maturze tegorocznej zonk − żadnych zadań tego typu

ale i
tak jakoś poszło(70% jakimś cudem)
2 lip 23:40
maćko: Z tego co widze Kuba powtorzyły się zadania właśnie z ubiegłych lat

wystarczy popatrzeć na
testy z 5 lat w tył i myśle ,że znajdziesz w nich przynajmniej połowe zadań które były w tym
roku na maturze

oni przeglądają stare matury i wiadomo trochę zmieniają ale nikomu się nie
chce wymyślać zupełnie inne zadania
3 lip 08:43
magda: to w końcu warto ten zbiór Kiełbasy czy nie?
3 lip 22:19
maćko: ja tam polece cewe
3 lip 22:20
TOmek: oczywiscie ,ze warto!
3 lip 22:26
maćko: zadania zawsze warto walić
3 lip 22:27
magda: zapodajcie jakieś, z pierwszej klasy na poziomie R, spróbuje rozwiązać jutro
3 lip 22:52
magda: prawda taka, ze czas leci szybko, juz po pierwszej klasie,
3 lip 22:53
magda: a wnet matura, jak Wam przychodzi jakieś zadanie do głowy to zapodajcie
3 lip 22:53
;) ZKS ;):
Proszę kilka zadanek z pierwszej klasy na rozszerzeniu
1)
Sprawdź czy prawdą jest że:
√13 − 2√30 = √10 − √3 .
2)
Naszkicuj wykres funkcji f(x) = √x2 − 6x + 9 + √x2 + 2x + 1 a następnie
korzystając z otrzymanego wykresu ustal liczbę pierwiastków równania
√x2 − 6x + 9 + √x2 + 2x + 1 = m
w zależności od parametru m. m ∊ R .
3)
Rozwiąż nierówność liniową :
8112 * x + 2714 * 11 > 2716 * 2x + 2 * 921 .
4)
Oblicz :
(√2 − √3 − √2 + √3 )2
4 lip 00:30
yhy: W 3 zadaniu to wychodzi takie coś? x>3−5 ?
4 lip 01:09
yhy: a w 4 2√3?
4 lip 01:17
;) ZKS ;):
Nie.
4 lip 01:27
;) ZKS ;):
Obydwa źle zrobiłeś/aś .
4 lip 01:31
Święty: Skoro nikt się jeszcze nie skusił to podam wyniki/rozwiazania do zadanek, żebyś sprawdził czy
się zgadzają z odpowiedziami.
1) (
√10−
√3)
2=10−2*
√10*
√3+3=
√13−2√30
2) Rysujemy wykres funkcji f(x)=|x−3|+|x+1|
i na jego podstawie odczytujemy, że:
m∊(−∞,4) − brak rozwiazan
m∊{4} − rozwiązania naleza do zbioru liczb (−1,3>
m∊(4,∞) − dwa rozwiazania
3) x<3
−4
4)2
Dobrze jest?
4 lip 22:07
Pepsi2092: 3.
8112*x+2714*11>2716*2x+2*921
(34)12*x+(33)14*11>(33)16*2x+2*(32)21
348*x+342*11>348*2x+2*342
342*11−2*342>348*2x−348*x
342(11−2)>348(2x−x)
342*32>348x
344>348x||\348
3−4>x
5 lip 20:37
Pepsi2092: a wie ktoś ile powinno wyjść w 4? bo według mnie
√6 ale nie wiem czy dobrze
5 lip 20:47
;) ZKS ;):
W 4. powinno wyjść 2 .
5 lip 21:00
Pepsi2092: oka dzieki ZKS
5 lip 21:20