Ciągi liczbowe
Kici ;): Cześć mam pytanie, czy tu coś jest nie tak, czy po prostu mi się pokićkało

Mam takie zadanie :
Suma n początkowych wyrazów ciągu (a
n) wyraża się wzorem S
n = 5n +1
a) oblicz pierwszy wyraz ciągu (a
n)
b) oblicz drugi wyraz ciągu (a
n)
Pierwszy to proste bo :
a
1 = 5*1 +1 = 6
a a
2 to ja myślałam, że trzeba dodać S
1 i S
2 i wyszło by 17 ale w książce karzą mi
odjąć S
2 od S
1 myślicie , że to jakiś błąd ?
2 lip 17:21
M4ciek:
b)
Sn = 5n + 1
a2 = 5*2 + 1 = 11
2 lip 17:28
Kici ;): Tak, ja też tak na początku chciałam zrobić tak jak ty M4ciek , ale Sn to suma n początkowa
wyrazów ciągu (a
n), więc S
1 − a
1, S
2 = a
1 + a
2 itd. więc, chyba 11 dodaje
się do 6 i się równa = 17.
bo w książce wynik jest taki b) a
2= S
2 − S
1 = (5*1+1) −6 = 5

lipa
2 lip 17:35
Kici ;): Znaczy S1 = a1 nie minus xD
2 lip 17:36
ziomek:
to ma być tak
S
2 = 5 * 2 + 1= 11
ale też ze wzoru na sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
mamy:
S
2 = a
1+ a
2
stąd wyznaczamy
a
2 = S
2 − a
1
a
2 = 11 − 6
a
2 = 5
2 lip 17:38
Kici ;): aaa rozumiem, ja nie mogę

dzięki ziomek
2 lip 17:39
2 lip 17:40