:-)
jolka: jaka kwota bedziemy dysponowali po 3 latach ,jezeli zlozymy w banku na procent skladany 2000 zl
przy oprocentowaniu rocznym 7%.
2 lip 16:47
ziomek: wzór na procent składany:
gdzie p jest procentem na jaki złożono kwotę K
n − ilość lat
| | 7 | |
K3 = 2000(1+ |
| )3 = 2450,086 |
| | 100 | |
inny sposób tzw. na piechotę:
| | 7 | |
1 rok: 2000 + |
| *2000 = 2140 |
| | 100 | |
| | 7 | |
2 rok: 2140 + |
| * 2140 = 2289,8 |
| | 100 | |
| | 7 | |
3 rok: 2289,8 + |
| * 2289,8 = 2450,086 |
| | 100 | |
2 lip 18:17