prosze o pomoc
jolka: dlugosci bokow trojkata prostokatnego tworza ciag arytmetyczny o roznicy 3.Obliczobwod tego
trojkata.
2 lip 16:40
ziomek:
oznaczmy boki przez x, y, z
y = x + 3
z = y + 3 = x + 3 + 3 = x + 6
Z twierdzenia Pitagorasa musi być:
x
2 + y
2 = z
2
x
2 + (x + 3)
2 = (x + 6)
2
x
2 + x
2 + 6x + 9 = x
2 + 12x + 36
x
2 − 6x − 27 = 0
obliczamy deltę
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 6
2 − 4 *1 * 27
Δ = 144
| | −b − √Δ | | 6 − 12 | |
x1= |
| = |
| = − 3 → odrzucamy bok nie może być ujemny |
| | 2a | | 2 | |
| | −b + √Δ | | 6 + 12 | |
x2= |
| = |
| = 9 |
| | 2a | | 2 | |
x= 9,
y = x+3 = 9+3= 12
z = x+ 6 = 9 +6 =15
2 lip 17:58
ziomek: obwód to suma długości trzech boków
O= x + y + z
O= 9 + 12 + 15 = 36
3 lip 16:27