zad wypukła w góre lub w doł
;p: x4−6x2−6x oblicz wypukłosc
wychodzi mi po obliczneiu 2 pochodnej 1 i −1 ale jakie sa przedziy wypuklosci?
2 lip 15:37
ziomek: Twierdzenie: Jeśli f"(x) > 0 dla każdego x∊(a,b) to krzywa y=f(x) jest wypukła w przedziale
(a,b).
Twierdzenie: Jeśli f"(x) < 0 dla każdego x∊(a,b) to krzywa y=f(x) jest wklęsła w przedziale
(a,b).
wg powyższego:
wypukła w przedziale (−∞, −1) ∨ (1,+∞)
wklęsła w przedziale <−1, 1>
2 lip 17:23
ziomek: wklęsła w przedziale (−1, 1)
2 lip 17:25
;p: pochodna 3 √9x+2
2 lip 18:14
2 lip 18:14
;p: ?
2 lip 18:14
krystek: I jeszcze pochodna "wnętrz" czyli *9
2 lip 19:50
ziomek:
pochodna funkcji złożonej:
[f(y)]' = f' * y'
(
3√9x +2)' = (
3√y)' * y' = (y
13)' * y' =
13 * y
(13−1) * y' =
| | 1 | |
= 13 * y−23 * y' = 13 * (9x+2)−23 * 9 = 3 * |
| |
| | (3√9x+2)2 | |
gdzie
y =9x + 2
y' = (9x +2)' = 9
2 lip 22:53
3 lip 08:48
krystek: Tak maćko ,kolega ziomek pomylił się przy przepisywaniu ,co widać z wcześniejszego zapisu.
3 lip 11:27
ziomek: a 9/3 to nie jest 3?
3 lip 14:14