Zadani z ciągów
Vixen: 1. Dany jest ciąg geometryczny (an) o wyrazie ogólnym an= −6*5n+1. Ile wynosi iloraz tego
ciągu?
2. Ciąg (2,x,5) jest ciągiem geometrycznym o dodatnich wyrazach.Wyznacz x.
3. Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an=−2n−7. wyznacz różnice tego ciągu.
2 lip 13:19
oax: | | a2 | |
1.Oblicz a1 oraz a2, a następnie podziel |
| . Otrzymasz q. |
| | a1 | |
2.Z własności ciągu geometrycznego:
b
2=a*c ⇒ x
2=2*5
x
2=10
x=
√10 ⋁ x=−
√10, jednakże drugi wynik odpada bo wyrazy mają być dodatnie.
3.W tym zadaniu zrób to samo, co w zadaniu 1. z tą różnicą, że od a
2 odejmij a
1, a nie dziel.
2 lip 13:34
ziomek:
zad 1.
a
n+1 = a
n * q
| | −6*5(n+1)+1 | | −6*5n+1*5 | |
q = |
| = |
| = 5 |
| | −6*5n+1 | | −6*5n+1 | |
2 lip 13:48
ziomek:
zad 3.
an+1 = an + r
r = an+1 − an
r = [−2(n+1) − 7] − (−2n−7) = −2n−2−7 + 2n+7 = −2
2 lip 13:54
Vixen: aa skąd się wzięło w pierwszym zadaniu, po znaku równania nagle *5?
2 lip 15:23
oax: Wyrażenie =6*5
n+1 uprościło się z mianownikiem

. Czyli:
2 lip 15:35
oax: Kurcze, nie spojrzałem na to co trzeba xD. Wybacz
2 lip 15:35
Vixen: no toja juz kompletnie nie wiem, jak to ma byc, ehh xd
2 lip 15:39
oax: Na moje oko ziomek skorzystał z tej zależności, że a
n * a
m = a
n+m. Jedynkę w potędze
zamienił na 5
1=5. Stąd to 5

.
2 lip 15:44
Vixen: Mhhm, no niby już kminie, jestem prawdziwym tepakiem z matmy, więc dla mnie te rzeczy są
strasznie pokomplikowane i trzeba mi prosto tłumaczyc
2 lip 15:47
komancz: an= −6*5
n+1
a1= −6*5
1+1=−6*25=−150
a2= −6*5
2+1= −6*125=−750
a3= −6*5
3+1= −6*625= −3750
r= a2/a1= −750/−150=5
r=5
to najprostszym sposobem, pozdrawiam
2 lip 16:12
ziomek: OMG
3 lip 00:18