nie czaje tego...
elo: 1. W urnie jest jedna kula czerwona i 4 niebieskie. Za chwilę zostaną wylosowane ze zwracaniem
dwie kule (tzn. pierwsza kula po wylosowaniu zostanie z powrotem wrzucona do urny i dopiero
wtedy zostanie wylosowana druga kula). Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie wylosowane kule
będą niebieskie?
2. W urnie są 3 kule czerwone i 5 niebieskich. Za chwilę zostaną wylosowane ze zwracaniem dwie
kule (tzn. pierwsza kula po wylosowaniu zostanie z powrotem wrzucona do urny i dopiero wtedy
zostanie wylosowana druga kula). Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowane kule będą
różnych kolorów?
3. W urnie są 2 kule czerwone i 4 niebieskie. Za chwilę zostaną wylosowane ze zwracaniem dwie
kule (tzn. pierwsza kula po wylosowaniu zostanie z powrotem wrzucona do urny i dopiero wtedy
zostanie wylosowana druga kula). Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowane kule będą tego
samego koloru?
2 lip 13:01
Zen64 i hwdtel:
a) 1625
A że nie czaisz to się nie przejmuj,możesz przyczaić jako reżymowy szpicel, to nawet
bardziej popłatne od matematyki−możesz nawet zostać prezydentem ,a ojcem to już napewno
9 lip 18:50
ziomek:
zad. 1.
Może tak:
c − czerwona
n
1 − pierwsza niebieska
n
2 − druga niebieska
n
3 − trzecia niebieska
n
4 − czwarta niebieska
Ω − zdarzenie polegające na tym, że wylosujemy dowolne dwie kule ze zwracaniem.
Wypisuję wszystkie możliwe zdarzenia:
cc n
1c n
2c n
3c n
4c
cn
1 n
1n
1 n
2n
1 n
3n
1 n
4n
1
cn
2 n
1n
2 n
2n
2 n
3n
2 n
4n
2
cn
3 n
1n
3 n
2n
3 n
3n
3 n
4n
3
cn
4 n
1n
4 n
2n
4 n
3n
4 n
4n
4
jak widać jest ich 25
Krótko można to zapisać:
|Ω| = 5
2 = 25
Bo będą to wszystkie dwuelementowe wariancje z powtórzeniami ze zbioru pięcioelementowego.
A − zdarzenie polegające na tym, że wylosujemy dwie kule niebieskie
Z powyższego zestawienia widać, że jeżeli odrzucimy te zdarzenia, w których występuje kula
czerwona, to zostanie ich 16.
Krótko:
|A| = 4
2 = 16
Prawdopodobieństwo wynosi:
10 lip 11:39