proszę o pomoc, ciekawe zadanie z geometrii analitycznej;)
tomq: mam ciekawe zadanie

mam nadzieje, że ktoś mi pomoże..
Punkty A(1,−1) B(3,5) C(−7,11) są wierzchołkami trójkata. Znajdz wspolrzedne srodka O okregu
opisanego na tym trójkącie

A więc.. to zadanie zrobiłem, ale nie o to chodzi. Muszę wyznaczyć długość odcinka |OG|, gdzie
O jest miejscem przecięcia symetralnych boków, a G środkowych.. i nie mam pomysłu jak się
zabrać za środkowe. Pomoże ktoś?
Rzeczy pomocne w zadaniu:
| 5 | | 1 | |
prostopadła do niej: y= |
| x+11 |
|
|
| 3 | | 3 | |
prosta AB: y=3x−4
| 1 | | 2 | |
prostopadła y=− |
| +2 |
|
|
| 3 | | 3 | |
| 13 | | 37 | |
O(− |
| , |
| ) (z porównania prostych prostopadłych)
|
| 3 | | 9 | |
i nie wiem.. jak obliczyć samo G.. czy korzystać jakoś z wektorów przeciwnych..
1 lip 20:20
krystek: A środkowe to proste przechodzące przez wierzchołek i środek przeciwległego boku.A środek
każdego boku wyznaczysz
1 lip 20:34
tomq: ^^ Jezu, chyba zmęczony jestem

to akurat o środkach boków wiem.. a potem wzory prostych i
punkt przecięcia

ale i tak dzięki.
1 lip 20:45
krystek: Wakacje, należy odpocząć!
1 lip 20:46
AS: Możesz też skorzystać z równania ogólnego okręgu
x2 + y2 + A*x + B*y + C = 0
Podstawiając współrzędne każdego z punktów otrzymasz trzy równania liniowe
pozwalające obliczyć A,B i C a następnie xo = −A/2 , yo = −B/2
1 lip 21:01